Tysklands största ölkoncern Radeberger Gruppe och dess förre vd Albert Christmann accepterar att betala 160 miljoner euro i böter. Detta efter att den tyska konkurrensmyndigheten 2014 dömt flera bryggerier för att ha ingått en kartell.

Radeberger Gruppe accepterar böterna för att slippa en tidskrävande och påfrestande rättegång för företaget och Albert Christmann, som numera är vd för hela Oetker Gruppe, där Radeberger ingår. När kartellmålet inleddes förnekade Christmann att han eller företaget var inblandade i en överenskommelse om ölpriser med andra bryggerier. Utredarna kunde dock lägga fram bevis som man sa visade att bryggerierna vid ett antal möten under 2006 och 2007 kommit överens om att höja priserna på flask- och fatöl.

Radeberger Braugruppe är Tysklands största ölkoncern (foto: handelsblatt.com).

I december 2013 och mars 2014 beslutade den tyska kartellmyndigheten, Bundeskartellamt, att böter om sammanlagt 338 miljoner euro skulle betalas av elva bryggerier, en branschorganisation och fjorton privatpersoner. För de sistnämnda uppgick bötessumman till 3,6 miljoner euro i enlighet med den lag som säger att enskilda individer bara kan tilldömas max en miljon euro i böter, skriver branschtidningen Inside Beer.

En handfull bryggerier, bland annat Bitburger, Krombacher, Veltins, Warsteiner och Privatbrauerei Barre begärde direkt förlikning med myndigheterna och accepterade böter på totalt 106,5 miljoner euro. Andra, som Carlsberg Deutschland, Radeberger, Gaffel, Erzquell, Bolten-Brauerei och Cölner Hofbräu Früh, bestred böteskraven och ska därmed genomgå rättegång.

Albert Christmann är numera vd för hela Oetker Gruppe, där Radeberger ingår (foto: rp-online.de).

Efter att Radeberger och Albert Christmann nu backat, verkar det dock som att det bara blir Carlsberg och dess förre vd Wolfgang Burghard som kommer att ställas inför rätta och krävas på 62 miljoner euro i böter. De mindre bryggerierna hoppas på en mildare behandling med motiveringen att de inte närvarade vid två av de möten där höjda ölpriser ska ha diskuterats.