På självaste J-dagen presenterar Hamburgbryggeriet Überquell årets variant av julölet Julebryg. Ölsläppet markerar inte bara starten på julen, utan hyllar även den gemensamma historia som förenar Hamburg och Danmark.

Ett år som detta är vänskap och samarbete viktigare än någonsin. Det har Überquell, med bryggmästare Tobias ”Toby” Hess i spetsen, tagit fasta på när man nu lanserar årets variant av Julebryg. Detta öl har tagits fram i begränsad upplaga tillsammans med den danske bryggaren och ölprofilen Anders Coisbo från The Man Behind i Odense. Samarbetet får en extra dimension av att Hamburgstadsdelen Altona, där Überquell huserar, stod under danskt styre fram till 1864. Än i dag bor det cirka 25 000 danskar i den nordtyska Hansastaden.

Tobias Hess och Anders Coisbo är männen bakom Julebryg (foto: Überquell).

Julebryg Spiced Lager Weinachtsbier, som det fullständiga namnet lyder, är ett kraftfullt och smakrikt öl med juliga ingredienser som kardemumma, stjärnanis, torkat apelsinskal, kanel och koriander. Tillsammans med humlesorterna Hallertauer Mittelfrüh och Hallertauer Perle har ölet en smak som påminner om de kryddiga och söta pepparkakorna – spekulatius – som är vanliga i Hamburg. Julebryg lanseras den 6 november, på det som också kallas J-dagen efter den danska traditionen att släppa årets julöl den första fredagen i november. Ölet säljs i en färggrann 75-centilitersflaska och finns bland annat att köpa från Überquells webbshop.

Fakta Julebryg Spiced Lager Weinachtsbier
Alkoholhalt: 5,9 procent
Stamvörtstyrka: 13 procent
Beska: 26 IBU
Serveringstemperatur: 10-12 grader Celsius
Malt: Korn (Pilsner, Wiener, Münchner, Melanoidin och Special W) och havre