Den är tusen år gammal, överjäst, suraktig, lätt salt och förknippas med staden Leipzig. Det handlar givetvis om ölstilen gose, vars främsta representant landar i Systembolagets tillfälliga sortiment den 12 november.

Till mångas glädje – och säkert mångas förskräckelse – kommer Ritterguts Gose tillbaka till Systembolaget. Detta öl har bryggts sedan 1824 och är därmed den äldsta ännu existerande och mest genuina gose som går att hitta i världen i dag. Dess säregna, saltsura smak kan älskas eller hatas, men lämnar garanterat ingen oberörd. Ölet bryggs enligt ett traditionellt recept med koriander, salt, vetemalt och historisk gosejäst i öppna jäskar. Den speciella karaktären får ölet genom en andra jäsning med mjölksyra, som ger en rund och harmonisk beska.

Ritterguts Gose kommer tillbaka till Systembolaget den 12 november (foto: Ollutkellari).

Ritterguts Gose bryggs numera på Brauerei Reichenbrand i Chemnitz. Bryggeriet har ägts av familjen Bergt sedan 1874 och drivs i dag av den femte generationen i form av Michael Bergt. Tre stora jäskar har avdelats för Original Ritterguts Gose, vilket behövs eftersom försäljningen av gose ökar i såväl i Tyskland som utomlands. Vid sidan av originalet brygger man även varianterna Bärentöter Sour Gose Bock (6,6 %), Urgose Märzen (5,5 %) och Ritterguts Spezial-Gose (5,2 %), en korsning mellan gose och belgisk wit. I sortimentet ingår även gose- och kumminlikören Allasch och osten Leipziger Gosekäse.

Fakta Original Ritterguts Gose
Stil: Gose
Producent: Ritterguts Gose (Brauerei Reichenbrand)
Leverantör: Constant Companion AB
Alkoholhalt: 4,7 %
Stamvörtstyrka: 11,5 %
Beska: 10 IBU
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 39,90 kr (79,80 kr/l)
Antal flaskor i släppet: 2 400 st.