Trots turbulenta tider för den tyska bryggerinäringen ser Radebergerägda hantverksbryggeriet Braufactum positivt på framtiden. Framöver kommer man att fokusera på lättillgängliga men högkvalitativa och smakrika öl som tilltalar en bred målgrupp.

Ett första steg för Braufactum att bli mer tillgängliga är att man från och med maj kommer att distribuera sin German Pale Ale över hela Tyskland via hemleveranstjänsten Flaschenpost, även den ägd av Radeberger Gruppe. Beslutet fattades efter ett lyckat test att använda tjänsten i Berlin och innebär att alla tyskar nu kan beställa det ljusa ölet direkt till sin egen dörr, skriver Getränke News.

Braufactums German Pale Ale kan från och med maj beställas över hela Tyskland via hemleveranstjänsten Flaschenpost (foto: hopfenundbier.org).

Under sommaren kommer Braufactum även utöka sin närvaro i Radebergers hembygd Rhen-Main-området. Bryggeriet kommer vara den huvudsakliga ölleverantören till ett tjugotal street food-festivaler, där man kommer att sälja sin öl från en container som byggts om till serveringsvagn. I Berlin har Braufactum sedan tidigare etablerat serveringsställen på såväl Alexanderplatz som Hausvogteiplatz, vilka bidrar till att sprida bryggeriets hantverksöl till ännu fler människor.

I sommar kommer Braufactum vara huvudsaklig ölleverantör vid ett tjugotal street food-festivaler i Rhen-Main-området (foto: Braufactum).

Radeberger Gruppe lanserade Braufactum 2010 med målet att lansera den amerikanska ”craft beer-vågen” på den tyska marknaden. Då sågs bryggeriet som något av pionjärer när det gäller tyskt hantverksöl. Projektet lyfte dock aldrig riktigt och i juli 2020 kom beskedet att Braufactums säljorganisation läggs ner och införlivas i Radebergers ordinarie organisation. Även om många konkurrerande bryggerier i början rynkade på näsan åt satsningen på tysk craft bier, har flera efterhand följt efter och startat egna hantverksprojekt.