I snart 400 år har familjebryggeriet Plank varit i drift i den idylliska Laaber-dalen i Bayern. Bryggeriet grundades 1617 och har förts vidare från far till son i generation efter generation.
Dagens ägare Michael Plank tog över bryggeriet när han var 21 år gammal. Han blev då den sjuttonde generationen Plank att brygga öl i den lilla orten Laaber. Det första han tog itu med var att modernisera bryggprocessen för att kunna leverera extraordinära smaker och öl av högsta kvalitet. Men det handlade även om att effektivisera tillverkningsprocessen. I dag är bryggeriet mest känt för sina veteöl, som har vunnit internationella priser flera gånger om. Vid den senaste World Beer Cup vann man till exempel ett guld och två silver för sina veteöl.
Tre snabba frågor till Michael Plank:
Har ni någon speciell filosofi?
Vi kombinerar bayersk bryggartradition med modern högteknologi. Traditionella humle- och maltsorter tillsammans med den senaste tekniken garanterar överlägsen smak och kvalitet.
Vad är speciellt med era öl?
Enligt den tyska renhetslagen, Reinheitsgebot, får öl bara bryggas med humle, malt, jäst och rent vatten. Råvarorna till våra öl odlas och skördas i Bayern. Humlen kommer från Hallertau, kornet är särskilt utvalt från Oberpfalz och vattnet kommer från Laaber-dalen. Detta innebär korta transporter, vilket ger oss en miljömässig fördel, men bidrar även till högre kvalitet. Att vi haft personlig kontakt med leverantörerna under flera generationer garanterar utsökta råvaror, vilket är basen för högkvalitativa öl.
Vilket öl är er bästsäljare eller specialitet?
Heller Weizenbock har vunnit guld sex gånger i World Beer Cup. Men även andra öl, som exempelvis Dunkler Weizenbock, Hefeweizen och Leichtes Weizen, har prisats flera gånger.
Den mångfaldigt prisbelönade Hefeweizen (foto: Brauerei Plank).
Öl i urval
Hefeweizen
Stil: Bärnstensfärgat veteöl
Alkoholhalt: 5,2 %
Stamvörtstyrka: 12,7 %
Beska: 14 IBU
Färg: 22 EBC
Leichtes Hefeweizen
Stil: Ljust veteöl med låg alkoholhalt
Alkoholhalt: 2,9 %
Stamvörtstyrka: 7,9 %
Beska: 14 IBU
Färg: 15 EBC
Heller Weizenbock
Stil: Bayersk vetebock
Alkoholhalt: 7,8 %
Stamvörtstyrka: 18,9 %
Beska: 15 IBU
Färg: 17 EBC
Dunkler Weizenbock
Stil: Bayersk mörk vetebock
Alkoholhalt: 7,8 %
Stamvörtstyrka: 18,9 %
Beska: 15 IBU
Färg: 17 EBC
Helles
Stil: Bayersk lager
Alkoholhalt: 4,9 %
Stamvörtstyrka: 11,6 %
Beska: 25 IBU
Färg: 5 EBC
Export Dunkel
Stil: Bayersk mörkt exportöl (lager)
Alkoholhalt: 5,2 %
Stamvörtstyrka: 12,7 %
Beska: 14 IBU
Färg: 26 EBC
Pilserl
Stil: Bayersk pilsner
Alkoholhalt: 4,9 %
Stamvörtstyrka: 11,6 %
Beska: 45 IBU
Färg: 5 EBC