Köln är inte bara hem
för en helt egen ölstil – kölsch. Här finns också många trevliga ställen där
man kan avnjuta den lokala specialiteten med en god bit mat. Här är några tips
på de mest omtyckta ölrestaurangerna, eller brygghusen (Brauhäuser).
Früh am Dom
Adress: Am Hof 12-18
Öppettider: Dagligen 8.00-24.00 (julafton stängt)
Antal platser: 1 500
Ölpriser: Früh Kölsch
från fat (20 cl): 1,80 euro, Früh Radler
(33 cl): 3,00 euro.
Mat: Traditionell som tillagas enligt de gamla recepten.
Många rätter baseras på kött, potatis och nudlar.
Övrigt: Öppnade 1904 och är Tysklands näst största brygghus,
efter Hofbräu München. Lockar närmare 2,5 miljoner besökare varje år. Här
serveras kölsch fortfarande från träfat, som rymmer 90 liter – eller 450 glas (Stangen) kölsch.
Früh am Dom är Tysklands näst största brygghus (foto: Cölner Hofbräu P. Josef Früh).
Brauhaus zur Malzmühle
Adress: Heumarkt 6
Öppettider: Måndag-torsdag 11.30-24.00, fredag-lördag
11.30-01.00, sön- och helgdagar 11.30-23.00
Antal platser: 120
Ölpriser: Mühlen
Kölsch från fat (20 cl): 1,80 euro.
Mat: Typisk brygghusmat med flera specialiteter från Köln.
Övrigt: Äldsta bryggeriet i gamla staden (Altstadt). I
samband med G8-mötet i Köln 1999, besöktes brygghuset av USA:s dåvarande
president Bill Clinton, som var mycket nöjd med mat och dryck.
Bill Clinton hör till Malzmühles många nöjda besökare (foto: Brauhaus zur Malzmühle).
Brauhaus Päffgen
Adress: Friesenstrasse 64-66
Öppettider: Söndag-torsdag 10.00-24.00, fredag-lördag
10.00-00.30
Antal platser: 460
Ölpriser: Päffgen
Kölsch från fat (20 cl): 1,70 euro.
Mat: Specialiteter är den egna Bierhaxe med maltsås, äppelrödkål och rågbrödsknödel eller 3/4
meter bratwurst. Erbjuder också andra klassiska brygghusrätter som Dicke Bunne, Strammer Max och Himmel un Äd.
Övrigt: Öppnade 1884 och är belägen på en av Kölns
livligaste nöjesgator. Erbjuder också ett trevligt stopp mellan besöken i
stadens modebutiker.
Brauhaus Päffgen ligger mitt i Kölns nöjesdistrikt (foto: Brauerei Päffgen).
Peters Brauhaus
Adress: Mühlengasse 1
Öppettider: Dagligen 11.00-00.30
Antal platser: Ingen uppgift om antal platser, men sex rum
finns till gästernas förfogande.
Ölpriser: Peters
Kölsch från fat (20 cl): 1,80 euro.
Mat: Traditionell tysk mat med många specialiteter från Köln
och Nordrhein-Westfalen. Prova till exempel Brauhaus-Topf,
en Schlachtplatte eller Hämmchen.
Övrigt: Har legat på dagens adress vid Alter Markt sedan 1994.
Bryggeriet har dock anor från 1847, då Peter Josef Peters fick tillstånd att
brygga öl i Monheim.
Peters Brauhaus har legat vid Alter Markt sedan 1994 (foto: Peters Brauhaus).
Haus Unkelbach
Adress: Luxemburger Strasse 260
Öppettider: Måndag-torsdag 17.00-24.00, fredag 17.00-01.00,
lördag 11.00-01.00, söndag 11.00-24.00
Antal platser: Okänt antal inomhus, 200 platser ute på
sommaren.
Ölpriser: Reissdorf
Kölsch (20 cl): 1,70 euro, Franziskaner
Weissbier (50 cl): 4,20 euro.
Mat: Tisdagar och torsdagar serveras den klassiska Rievkooche, en slags råraka som antingen
serveras som pizza med grönsaker och ost, med mörkt bröd och lax eller med
äppelmos.
Övrigt: Grundades 1930 och hamnade på dagens adress efter
att den ursprungliga lokalen förstörts i andra världskriget. Är känt för sina
extravaganta karnivalsfester.
Unkelbach har 200 platser i sin Biergarten (foto: Haus Unkelbach/Nina Simone).
Gaffel am Dom
Adress: Bahnhofsvorplatz 1
Öppettider: Måndag-torsdag och söndag 11.30-24.00,
fredag-lördag 11.30-02.00
Antal platser: 700 inne, 300 ute
Ölpriser: Gaffel
Kölsch från fat (20 cl): 1,80 euro, Gaffels
Sonnenhopfen (50 cl): 4,30 euro, Gaffel
Kölsch Light (50 cl): 3,50 euro.
Mat: Rustik och regional mat, som en 1 100-grams Grillhaxe eller en Bierkutscherkotelett med kölschsås. Tisdag är det schnitzeldag.
Övrigt: Öppnade 2008 och är ett av de nyare brygghusen i
Köln. Satsar en hel del på olika evenemang och unika konserter. I
Fassbierkeller kan du lära dig att hälla upp kölsch och få ett diplom med dig
hem. Stamlokus för supportar till fotbollslaget FC Köln.
Stämningen brukar vara hög på Gaffel am Dom (foto: Privatbrauerei Gaffel).