Jörg
Lehmann ny ordförande i bryggarförbund
Det tyska bryggarförbundet, Deutsche
Brauer-Bund, har utsett Jörg Lehmann till ny ordförande. Han övertog rollen
vid förbundets årliga kongress i Berlin i förra veckan. 47-årige Lehmann är
till vardags teknisk chef på Kulmbacher
Brauerei AG, där han har det övergripande ansvaret för hela bryggerigruppens
produktion, logistik och inköp. Han har en doktorstitel i ämnet ölbryggning från
Technische
Universität München-Weihenstephan och har arbetat på flera bryggerier i
Tyskland. Lehmann efterträder Hans-Georg Eils, som haft posten i sex år och som
nu utses till hederspresident för sitt arbete i bryggarförbundet.
Jörg Lehmann är ny boss för tyska bryggarförbundet (foto: Kulmbacher Brauerei AG).
Kretschmann
årets ölambassadör
Vid sitt årliga möte utsåg även det tyska bryggarförbundet
Winfried Kretschmann till ny ölambassadör. Han efterträder därmed
förbundsdagspresidenten Norbert Lammert, som haft posten i ett år. Kretschmann
är sedan 2011 ministerpresident (regeringschef) i Baden-Württemberg, där han
representerar det tyska miljöpartiet Die Grünen. Deutsche Brauer-Bund utser en
ny ölambassadör varje år sedan 2002, för att på så sätt hedra personer som visat
extra stort engagemang i frågor som rör bryggerinäringen. Bland tidigare
ambassadörer finns förutom politiker även skådespelare, sångare och
tv-personligheter.
Winfried Kretschmann (tvåa fr. h.) är ny ölambassadör (foto: Deutsche Brauer-Bund).
Prisas för
forskning kring jästens hemligheter
Årets mottagare av Henrich
Funke Pschorr-priset heter Tim Meier-Dörnberg och Maximilian Michel. De två
forskarna får priset för att ha hittat nya metoder och tekniker för att
utveckla nya och återuppliva gamla jäststammar. Trots att jästen står för en
stor del av smaken i öl har endast ett fåtal stammar använts genom tiderna,
vilket begränsat antalet möjliga smaker. Genom att utveckla en generell metod
för att klassificera och karaktärisera jäststammar, har forskarna visat att det
är möjligt för bryggerierna att forma ölets smaker mer efter sina egna idéer. Det
handlar inte bara om att använda stammar med specifika smakprofiler, utan även
att aktivt kunna hitta nya jäststammar som gör det möjligt att producera nya
och innovativa öl. Henrich Funke Pschorr-priset delas ut vartannat år av en
stiftelse med samma namn till forskningsprojekt som leder till ökad kvalitet
eller ekonomiska vinningar inom ölbryggning.
Pristagarna flankerade av Stefan
Kreisz och Jörg Lehmann (foto: CH Lietzmann/DBB).
Stene
Isacsson lämnar Akkurat
Förra veckans stora snackis inom ölvärlden (i alla fall den
svenska) var att ölgurun Stene Isacsson lämnar Stockholmskrogen Akkurat för att istället bli delägare i Zum
Franziskaner i Gamla Stan. Stene har ju gjort sig känd som en förkämpe för den
tyska ölkulturen och säger till Beernews.se
att ”Zummen” även fortsättningsvis kommer ha fokus på just tysk och svensk öl.
Under sin tid som ägare av Akkurat var Stene Isacsson bland annat med att
starta den omåttligt populära Frankenfestivalen, som förgyllt vårvintrarna i
huvudstaden i många år. Personligen hoppas jag att denna tradition får
fortsätta även under de nya ägarna och önskar samtidigt Stene lycka till med sitt
nya projekt.
Stene Isacssons nya projekt på Skeppsbron i Stockholm (foto: Zum Franziskaner).
Veteöl för
att fira sommaren
Tölzer Mühlfeldbräu i Bad Tölz
har tagit fram ett nytt veteöl lagom till sommaren. Ölet med det passande
namnet Sommerweisse har med tanke på den varma årstiden fått en något lägre
alkoholhalt (4,1 procent), vilken uppnåtts genom en speciell mäsknings- och
jäsningsprocess. På sätt har man hållit nere stamvörtstyrkan, men ändå skapat
en kraftfull, fruktig smak med distinkta citrustoner och inslag av banan och
mango. Humlesorterna som använts är Hallertauer Tradition, Saphir och
Lemondrop. Beskan landar på 10,5 IBU.
Uppfriskande sommaröl med lägre alkoholhalt (foto: Tölzer Mühlenfeldbräu).