I år firar Brauhaus Sion i Köln 700-årsjubileum. Det gör
man genom att bjuda gästerna på många överraskningar under hela året.

Personalen på Sion laddar för bryggeriets 700-årsfirande (foto: Christian Ahrens/koeln.de).

Att Brauhaus Sion firar 700 år kommer inte minst märkas på
restaurangmenyn. Med start nu i januari kommer nya jubileumsrätter att läggas
till varje kvartal. För varje beställd rätt skänker bryggeriet även 77 eurocent
till välgörande ändamål. Från sensommaren kommer det dessutom finnas ett speciellt
bröd att köpa. Det handlar om ett bröd bakat med Sion Kölsch, som tas fram i samarbete med bagerikedjan Klein’s Backstube.

Men
det händer också
mycket annat
spännande. För första gången kommer det till exempel att ske en så kallad Nubbelverbrennung vid Brauhaus Sion.
Nubbel är en halmdocka som representerar syndarna och som hängs upp ovanför
Kölns restauranger och pubar under den årliga karnevalen. Som avslutning på
festligheterna bränns sedan dockan, som i detta fall kommer vara klädd som en
typisk Köln-kypare – Köbes. Ölets dag
den 23 april firas med kölsch-tapas, som serveras till tonerna av partybandet
Lupo. Den 27 maj är det sport som gäller hos Sion, då den så kallade Olympic
training arrangeras. Gästerna kan då bland annat tävla i kickerball, basket och
dart samt träffa spelare från stadens hockeylag.

På platsen där Brauhaus Sion ligger har det bryggts öl i – minst – 700 år (foto: rowdyingermany.com).


Det
hus som 1318
stod på den plats där Brauhaus
Sion i dag huserar, ägdes av bryggaren Johannes Braxator. Han bryggde en form
av mjöd, kallat medebier. På den tiden var bryggarrättigheterna knutna till
byggnaden, så vi kan vara ganska säkra på att det bryggdes öl på platsen för
700 år sedan. Det är denna tradition som Sion syftar på i sin slogan ”Haustradition seit 1318”. Det som så
småningom blir dagens bryggeri grundas dock först 1835 av Christian Peter
Herbertz. Namnet Sion tillkommer så sent som 1912, då Jean Sion tar över
bryggeriet.