En dryck som var populär på de tyska inneställena för
trettiotalet år sedan är på väg att göra comeback. Ingredienser: Öl, cola och
körsbärslikör.

Goass är inte bara det sydbayerska ordet för gethona, det är
också en del av namnet på en dryck som många trott, eller hoppats, fallit i
glömska. Goassmass, ibland Goassnmass eller bara Goass, är den unika dryck man får genom
att fylla en enliterssejdel (Mass)
med öl, cola och körsbärslikör. Varianter förekommer dock beroende på var man
är. I norra Bayern utgörs receptet i regel av en halvliter mörkt öl eller
weissbier samt en halvliter cola, toppat med ett snapsglas körsbärslikör eller
konjak. Whisky eller andra destillerade drycker förekommer också. I södra
Bayern lägger man gärna i två råa ägg och kallar det hela Gaggerle.

Även om recepten på Goassmass varierar så ska halva sejdeln innehålla öl (foto: DPA).


Varför
heter då Goassmass
som den gör? Namnet verkar i vilket fall inte ha något
med getter att göra. Istället får vi gå tillbaka till 1700-talets München och
de jesuitmunkar som bryggde en sötare och svagare variant av bocköl som man kallade
Gais, ibland också stavat Geiss. Det är alltså en etymologisk
motsvarighet till ordet Bock, som
inte heller har med djuret att göra, utan kommer från Ainpöckisch Bier efter dess ursprung i staden Einbeck (på
bayersk dialekt uttalat Oanpock som
senare blev Bockbier). Eftersom
bocköl är starkt var det måhända logiskt att namnge den svagare drycken efter
den kvinnliga geten.

Goassmass hade sin storhetstid under 1970- och
80-talet, då den gärna avnjöts på tyska diskotek eller vid ölhallarnas stambord.
I samband med alkoläskens intåg på 1990-talet och framväxten av andra
ölblandningar, minskade dock efterfrågan. Det går visserligen att hitta drycken
på en och annan München-restaurang, men det är först sedan kabaréartisten Thomas
Mayer, mer känd som Vogelmayer, satt igång ett återupplivningsförsök som det på allvar
börjat talas om den igen. Tillsammans med den kände krögaren Hubert Reisinger
har Mayer startat ett korståg för en Goassmass-renässans.
Reisinger har till och med sagt att han vill servera blandningen på den stora
folkfesten Gäubodenfest i Straubing, något som väckt viss uppståndelse bland dem
som minns – ibland med fasa – drycken från sin ungdom.