Tyskland har nu fler än 1 500 bryggerier och antalet
fortsätter att öka. Det meddelade det tyska bryggarförbundet under branschens
egen dag förra veckan.
Max Kühl och Florian Scheske är grundarna bakom Lillebräu, som symboliskt utsetts till Tysklands 1 500:e bryggeri (foto: Deutschen Brauer-Bund e.V.).
Under den tyska bryggardagen, Deutschen
Brauertag, utsågs Kielbryggeriet Lillebräu symboliskt till det 1 500:e bryggeriet i Tyskland. De
två ägarna Max Kühl och Florian Scheske startade med ett experimentbryggeri
under sin studietid och bryggde pilsner, lager och pale ale. Sedan i juni har
de arbetat med ett trettiohektoliters bryggverk i en före detta lagerlokal, där
de bland annat brygger öl till ett fyrtiotal restauranger och barer i Kiel. Finansieringen
kommer i huvudsak från startup-lån, egna medel samt crowdfunding.
Bryggerinamnet kommer för övrigt från danskans ”lille” (liten).
– Exemplet Lillebräu visar vad som går att
åstadkomma med mod, kreativitet och passion. Vi tycker att det är roligt att
allt fler unga bryggare startar egna företag och därmed berikar vår ölmångfald,
säger Jörg Lehmann, ordförande för det tyska bryggarförbundet, Deutschen Brauer-Bund.
I
takt med att det blir fler bryggerier i
Tyskland, så ökar också antalet ölsorter i landet. I dagsläget finns det mer än
6 000 olika sorter, en närmast unik siffra i ett globalt perspektiv. Den
populäraste ölstilen är pilsner, som står för mer än femtio procent av
marknaden. Därefter följer olika varianter av veteöl, ljus lager (Helles) och öl av exporttyp. De stilar
som ökat mest på senare tid är dock regionala och traditionella specialiteter
som kellerbier, landbier och zwickel. Andelen alkoholfria öl och alkoholfria
ölblandningar ökar också.