Kan ingredienser i öl motverka inflammationer och fetma?
Forskare vid universitetet i Erlangen har undersökt de antiinflammatoriska egenskaperna
hos två vanliga ölingredienser.

Den antiinflammatoriska
effekten hos två vanliga ingredienser i öl har undersökts av biokemister vid Friedrich-Alexander Universität Erlangen-Nürnberg.
Studien ingår i ett forskningsprojekt lett av professor Claus Hellerbrand. De
två ämnena återfinns i humle och är xanthohumol
samt alfasyror som isomeriseras under vörtkoket till så kallade iso-alfasyror. Studien
visar att ämnena kan motverka så kallad fettlever och bryta ner levercancerceller,
rapporterar universitetet.

Två ämnen vanliga i humle verkar ha positiva effekter på leverskador (foto: altmeuhlfranken.de).

De
två ämnena har
visat sig ha en extra bra effekt
tillsammans. Vanligt öl, som innehåller alkohol, är dock inte lämpligt som förebyggande
medicin. Däremot verkar alkoholfritt öl, humleläsk och humlete fungera som
behandling av leverskador orsakade av fetma. Forskarna från Erlangen har för
sin studie fått ett forskningspris på 60 000 euro från den europeiska fonden för alkoholforskning (ERAB)
och organisationen European
Brewery Convention
.