Det tyska livsmedels- och jordbruksdepartementet har belönat tolv bryggerier med utmärkelsen Bundesehrenpreis 2024. Detta är den högsta kvalitetsutmärkelsen ett tyskt bryggeri kan få.

De tolv pristagarna har fått högsta betyg i tester som utförts av den ideella jordbruksorganisationen DLG (Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft). Även i år var det drygt 700 olika öl från 130 tyska bryggerier som testades. Vinnarna fick ta emot sina utmärkelser under den tyska bryggardagen i Berlin förra helgen. Prisutdelare av Tysklands livsmedels- och jordbruksminister Cem Özdemir.

Tysklands livsmedels- och jordbruksminister Cem Özdemir (längst fram i mitten) delade ut priser till glada vinnare i Berlin (foto: DLG/Christian Lietzmann).

Den högsta utmärkelsen, Bundesehrenpreis i guld, och titeln Årets bryggeri 2024 gick till Schlossbrauerei Maxlrain i Tuntenhausen i Bayern, som förra året belönades med silver. Deras bryggmästare Josef Kronast utsågs dessutom till Årets bryggmästare 2024. Bundesehrenpreis i silver gick i sin tur till Privat-Brauerei Schmucker från Mossautal i Hessen, som också fanns bland pristagarna i fjol.

Övriga vinnare är:
Brauerei Ustersbach, Ustersbach
Frankfurter Brauhaus, Frankfurt an der Oder
Biermanufaktur Engel, Crailsheim
Schlossbrauerei Irlbach, Irlbach
Scherdel Bier, Hof
Privatbrauerei Schwerter, Meissen
Distelhäuser-Brauerei, Tauberbischofsheim
Herrnbräu, Ingolstadt
Privatbrauerei Hoepfner, Karlsruhe
Gräfliche Brauerei Arco-Valley, Adldorf-Eichendorf

Bundesehrenpreis delas varje år ut till de tolv bästa tyska bryggerierna i DLG:s kvalitetstester. Bland de vinnande bryggerierna finns flera små och medelstora företag, som visar stor skicklighet, tekniskt kunnande och är goda representanter för bryggerinäringen. Deras verksamheter har granskats noggrant av experter inom flera områden. Testerna omfattar bland annat alkoholinnehåll, smakstabilitet, hållbarhetstid, stamvörtstyrka, mikrobiologi, skumstabilitet, färg och grumlighet.

Källa: DLG