Mars månads nedgång i den tyska ölförsäljningen följdes av en kraftig uppgång i april. Totalt såldes det 7,7 miljoner hektoliter öl i Tyskland under årets fjärde månad – en ökning med ett tvåsiffrigt procenttal.

Den tyska ölförsäljningen ökade med 15,8 procent i april, vilket motsvarar 1,1 miljoner hektoliter mer jämfört med samma månad förra året. På exportsidan gick det ännu bättre; totalt ökade utlandsförsäljningen med 17,4 procent totalt och med hela 25,5 procent till andra EU-länder. Procentuellt sett gick det dock allra för ölblandningarna, som ökade med 26 procent och såldes i totalt 429 000 hektoliter (+88 000 hektoliter från april 2023). Under årets fyra första månader ökar därmed den tyska ölförsäljningen med 3,3 procent jämfört med samma period i fjol. Allt detta enligt siffror från Tysklands statistiska centralbyrå Destatis.

En dålig mars följdes upp av en mycket bra april för den tyska ölförsäljningen.

Bryter vi ner aprilsiffrorna på förbundslandsnivå ser vi att det bara var i Hessen som ölförsäljningen gick bakåt (-3,3 procent). Överallt annars gick det med plus. Störst ökning hade Bayern (+20,8 procent), Niedersachsen/Bremen (+19,4 procent) och Nordrhein-Westfalen (+19,2 procent). Men siffrorna var också mycket fina i Sachsen-Anhalt (+15,8 procent), Rheinland-Pfalz/Saarland (+14,0 procent), Mecklenburg-Vorpommern (+13,7 procent) och Baden-Württemberg (+13,0 procent). Ensiffriga procenttalsökningar var det i sin tur i Sachsen (+9,3 procent), Berlin/Brandenburg (+5,0 procent), Schleswig-Holstein/Hamburg (+4,1 procent) och Thüringen (+2,9 procent).

Siffrorna inkluderar inte alkoholfri öl, andra maltdrycker eller öl importerad från länder utanför EU.