Den 17 mars 2023 togs det första spadtaget för Weihenstephans nya kombikällare. Nästan ett och ett halvt år senare tas anläggningen nu i drift. Elva miljoner euro har kalaset kostat och gör att bryggeriet har kapacitet att brygga 650 000 hektoliter öl.

Under bygget av den nya kombikällaren har Weihenstephan uppfört tre små och sex stora trycktankar, två stora jäs- och lagringstankar och en jästsamlingstank. Bryggeriet har investerat elva miljoner euro för att kunna expandera sin lagringskapacitet och har nu möjlighet att brygga 650 000 hektoliter öl – något man dock ännu inte utnyttjar, skriver Getränke News.

Den nya kombikällaren gör att Weihenstephan nu har kapacitet att brygga 650 000 hektoliter öl (foto: Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan).

Den viktigaste aspekten i planeringen är att tankarna just ska kunna användas för såväl jäsning som lagring och som trycktankar. Enligt bryggerichefen Josef Schrädler är förändringen ett stort steg mot framtiden och gör att bryggeriet kan svara snabbare mot marknadens krav. Efterfrågan på underjästa öl, som behöver lagras längre, ökar och Weihenstephan börjar närma sig gränsen för sin lagringskapacitet, särskilt på sommaren.

Hur gammalt Weihenstephaner egentligen är kan diskuteras. Enligt de flesta grundades det år 1040 som ett klosterbryggeri drivet av benediktinmunkar. Klostrets ölbryggningstradition lär dock gå ända tillbaka till 700-talet. Sedan 1803 ägs bryggeriet av förbundslandet Bayern, men drivs som vilket kommersiellt bryggeri som helst. Dagens namn fick bryggeriet dock först 1921. Bryggeriet har i dag drygt 180 anställda. I sortimentet finns i dagsläget sexton ölsorter, varav två är helt alkoholfria.