Den som älskar tysk öl bör markera fredagen den 9 augusti i sin almanacka. Då släpper nämligen Systembolaget inte mindre än tre fina öl från Tyskland i det tillfälliga sortimentet.

Vi börjar med en riktig pärla från ett mycket uppskattat bryggeri – Privatbrauerei Ayinger – som denna gång får sin Kirtabier på systemhyllorna. Detta öl baseras på ett gammalt beprövat recept och kan närmast beskrivas som en blandning mellan en märzen och ett mörkt exportöl. Det bryggs för en av de viktigaste folkfesterna i Bayern, kyrkofesten Kirchweih. Färgen är brunaktig, vilket speglar den välbalanserade och fylliga maltkroppen. Det doftar karamell och honung med en viss kryddighet. I smaken återfinns rostade toner av gräddkola, citrus och mer honung. Att ölet är ofiltrerat förstärker smakupplevelsen ytterligare.

Ayingers Kirtabier är en av höjdpunkterna i släppet den 9 augusti (foto: Brew Cavern).

Privatbrauerei Ayinger hittar vi naturligt nog i orten Aying, som ligger cirka 2,5 mil från den bayerska huvudstaden München. Bryggeriet startades 1878 av Johann Liebhard och är än i dag familjeägt – dagens ägarfamilj, Inselkammer, har ägt bryggeriet sedan 1932. I dag bryggs cirka 140 000 hektoliter öl om året, varav ungefär tio procent går på export till framför allt USA, Italien och övriga Europa.

Fakta Ayinger Kirtabier
Stil: Märzen
Alkoholhalt: 5,8 %
Stamvörtstyrka: 13,8 %
Producent: Privatbrauerei Ayinger
Leverantör: Brill & Co AB
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 28,90 kr (57,80 kr/l)

Även det andra ölet är kopplat till sensommarens festligheter. I det här fallet kommer det från Hohenthanner Schlossbrauerei, som också det återfinns i Bayern. På Systembolaget heter ölet helt enkelt Hohenthanner Märzen, men har i hemlandet också tillägget Festbier. Denna märzen bildar ett krämigt skum i glaset, som följs av en maltig, brödig och lite träaktig doft. Smaken präglas också starkt av malt, men här finns också blommighet, gräsighet och karamell. Det hela avrundas med en mild och behaglig kolsyra.

Hohenthanner har varit med på Systembolaget förr, nu kommer deras Märzen (foto: Hohenthanner Schlossbrauerei).

Hohenthanner Schlossbrauerei grundades 1864 av Nikolaus Rauchenecker. 1819 togs verksamheten av sonen Johann, som dock dog ung efter att ha fått malaria under en resa till Afrika. Sedan 2007 drivs bryggeriet av femte generationen Rauchenecker, Johannes, som utvecklat det till att av de viktigaste i regionen.

Fakta Hohenthanner Märzen
Stil: Märzen
Alkoholhalt: 5,6 %
Stamvörtstyrka: 13,1 %
Beska: 14 IBU
Producent: Hohenthanner Schlossbrauerei
Leverantör: Solera Sweden AB
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 28,80 kr (57,60 kr/l)

Sist ut är ett öl från ytterligare ett bayerskt bryggeri, Brauerei Zum Kuchlbauer i Abensberg, som oftast förknippas med sina veteöl. Här handlar det dock om en zwickel, vars namn anspelar på att bryggeriets rötter går att spåra tillbaka till 1300-talet. Vi har här ett högult öl, som bildar ett skum som närmast kan beskrivas som ”off-white”. Doften innehåller ljus malt och en aning blommig humleton. Smaken är maltigt sötaktig, men här blir vi också mer medvetna om humlen. Avslutningen är mjuk med ett litet kolsyrebett.

Kuchlbauer är mest kända för sina veteöl, men nu kommer en zwickel (foto: Birra and Sound).

Brauerei Zum Kuchlbauer har tillhört den nuvarande ägarfamiljen sedan 1902, då bryggeriet köptes av Joseph Krieger från Riedenburg. Han gav det sedan till sin dotter och hennes man. Anorna går dock tillbaka till 1300-talet, då ortens bryggeri bryggde öl åt greven av Abensberg. Det nuvarande namnet fick man 1751, då den dåvarande ägaren försåg biskopen i Regensburg med mat som så kallad ”Kuchlbauer”. I dag är bryggeriet inte minst känt för sitt besökscenter med det 35 meter höga tornet Kuchlbauer-Turm, som baseras på en design av konstnären Friedensreich Hundertwasser.

Fakta Kuchlbauer 1300er Zwickl
Stil: Zwickel
Alkoholhalt: 5,2 %
Producent: Brauerei Zum Kuchlbauer
Leverantör: Anno 1953 AB
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 28,90 kr (57,80 kr/l)