Krisen inom den tyska bryggerinäringen fortsätter i oroväckande hög takt. På kort tid har flera bryggerier fått lägga ner verksamheten – många med sekelgamla anor.

Bland de senaste offren finns de bayerska bryggerierna Brauerei Gambrinus i Weiden och Gesellschaftsbrauerei Viechtach. Det nästan hundra år gamla Brauerei Gambrinus ansökte om konkurs i början av augusti efter att inte kunnat betala sina räkningar eller innestående löner. Bryggeriet förklarar de ekonomiska problemen med stigande kostnader, pandemirelaterade försäljningstapp och interna problem med produktionen, skriver Inside Beer.

Gesellschaftsbrauerei Viechtach tillhör de senaste offren för den tyska bryggerikrisen (foto: Gesellschaftsbrauerei Viechtach).

Någon vecka efter Gambrinus var det även dags för Gesellschaftsbrauerei Viechtach att lämna in sin konkursansökan och lägga ner efter närmare 500 år av ölbryggning. Trots intensiva förhandlingar har man inte lyckats hitta några investerare som är beredda att fortsätta verksamheten. Namnet Viechtacher kommer dock leva vidare på öl som bryggs av det närbelägna Hofmark Brauerei i Loifling.

Förutom en rad externa och interna faktorer förklaras det ökade antalet bryggerinedläggningar med den minskande ölkonsumtionen i Tyskland. I juni 2024 minskade den tyska ölförsäljningen med 11,2 procent eller närmare en miljon hektoliter jämfört med samma månad 2023. Årets juniförsäljning var till och med den sämsta sedan juni 1993, då den tyska ölskattelagstiftningen ändrades. Sedan 2018 har den tyska bryggerinäringen tappat drygt tio miljoner hektoliter.