Den senaste tiden har Systembolaget skämt bort oss med tyska öl i det tillfälliga sortimentet – om än i fallande skala. För två veckor sedan fick vi tre stycken, förra veckan två men denna vecka blir det ”bara” ett. Det är dessutom ett ganska ”otyskt” öl från ett produktivt bryggeri i Berlin.

Fuerst Wiacek har inte bara gjort sig kända för sin experimentlusta, utan även sin outtröttliga produktivitet; det är inte ovanligt att det kommer två nya öl i veckan från bryggeriet i Berlin. Fredagen den 23 augusti landar en skapelse med namnet High Five i Sverige. På grund av sin grumlighet kallas det New England IPA av vissa, även om alkoholhalten snarare talar för att det ska kategoriseras som en amerikansk pale ale (APA). I vilket fall innehåller ölet såväl korn- som vetemalt samt havre och har torrhumlats med Citra, Idaho 7 och Mosaic. Sammantaget ger det en doft av fruktig humle, citrus, grape och stenfrukter, medan smaken präglas av persika, litchifrukt och citrongräs. I avslutningen finns en behaglig beska och sötma. Trots den måttliga alkoholhalten upplevs ölet som fylligt med en rejäl maltkropp.

Den 23 augusti hittar ytterligare ett öl från Berlinbryggeriet Fuerst Wiacek till Systembolaget (foto: Fuerst Wiacek).

Fuerst Wiacek grundades i Berlin 2016 och har fått namn efter grundarna och bryggarna Georg Fürst och Lukasz Wiacek. De beskriver sig själva som äventyrare, som tycker om att experimentera och lära sig om nya ingredienser och tillverkningssätt.

Fakta Fuerst Wiacek High Five
Stil: Amerikansk pale ale
Producent: Fuerst Wiacek
Alkoholhalt: 5,0 %
Leverantör: Brill & Co AB
Förpackning: Burk, 44 cl
Pris: 47,90 kr (108,86 kr/l)