Pott’s Brauerei i Oelde stärker sitt fokus på regionalitet och hållbarhet. Målet för ett samarbetsprojekt med 18 lantbrukare är att kunna använda lokalt odlat maltkorn i bryggeriets produktion. En första skörd från gården Steinhoff tros landa på 600 ton vilket motsvarar cirka 450 ton bryggmalt.

Samarbetet har i huvudsak initierats av Pott’s Brauerei, Durst Malz i Castrop-Rauxel och en grupp entusiastiska lantbrukare. Att det börjar ge frukt gynnar inte minst de sistnämnda, som nu kan sälja sina skördar direkt till mälteriet utan mellanhänder. För Pott’s del bidrar användandet av lokalt odlad malt till att man stärker sin redan starka regionala identitet och koppling till hembygden. Den lokala malten är visserligen dyrare än annan malt på marknaden, men det är ett pris som Pott’s är beredda att betala för högre kvalitet och hållbarhet. Samarbetet gynnar dessutom den regionala ekonomin och har en positiv påverkan på bevarandet av naturen i Münsterregionen, skriver About Drinks.

Pott’s bryggmästare Peter Wienstroer, lantbrukaren Thomas Steinhoff och Pott’s vd Jörg Pott mitt i gården Steinhoffs kornfält (foto: Pott’s Brauerei).

Pott’s Brauerei finns i Oelde i distriktet Münster i Nordhrein-Westfalen. Grunden lades 1796, när familjen Potts anfader Franz Arnold Feldmann hyrde och senare köpte bryggeriet hos ett jesuitkloster. I dag drivs verksamheten av den sjunde generationen i släkten i form av Jörg Pott. Bryggeriet har starka band till sin region och använder sig helst av lokalproducerade råvaror av högsta kvalitet. Det vatten som används kommer från Gesariskällan, som lär vara den största sammanhängande urvattentäkten i Europa.