Det tyska humleodlarförbundet har presenterat preliminära siffror för årets humleskörd. Uppskattningsvis kommer det i år skördas 19 procent mer humle än 2023 och 55 procent mer än det dåliga skördeåret 2022. Denna ökning kommer dock när det redan finns ett humleöverskott på marknaden.

Enligt det tyska humleodlarförbundets – Verband Deutscher Hopfenplanzer – uppskattade siffror kommer det skördas 48 964 ton humle i Tyskland i år. 42 350 ton av detta kommer från Hallertau, medan Tettnang står för 2 915 ton, Elbe-Saale för 2 897 ton, Spalt för 765 ton och Bitburg för 37 ton. Årets skörd kommer i ett läge då tyska bryggerier redan har välfyllda humlelager, trots att humleskördarna varit dåliga de senaste två åren. Under samma tid har dock även den globala ölförsäljningen minskat, vilket gjort att humlelagren vuxit och intresset för att köpa in ny humle minskat, skriver humleodlarförbundet i ett pressmeddelande.

Årets tyska humleskörd tros bli nitton procent större än fjolårets (foto: landpixel.de).

Årets omväxlande väder har inneburit stora utmaningar för humleodlarna, inte minst när det gäller bekämpning och kontroller av skadedjur och svampangrepp. Trots detta tros den övergripande kvaliteten på årets humle vara god, med alfasyrenivåer i linje med det som kan förväntas ett normalår. Eftersom årets skörd även tros spä på de redan välfyllda humlelagren, lär många odlare pressas när det gäller priserna. Många har dock redan säkrat sina inkomster och kan njuta av en viss stabilitet tack vare långa kontrakt som garanterar ett visst inköpspris.