Münchens borgmästare Dieter Reiter meddelar att det kommer vara ännu större fokus på säkerheten under årets Oktoberfest. Detta med anledning av knivattacken i Solingen förra veckan.

Under senare år har arrangerande staden München vidtagit omfattande åtgärder för att öka säkerheten under Oktoberfest. Festivalområdet är inhägnat och det är förbjudet att ta med sig knivar, glasflaskor och ryggsäckar. Det rådande säkerhetsläget gör dock att arrangören kommer att stärka säkerhetsarbetet ytterligare. Oktoberfestbesökarna kommer kontrolleras hårdare, vilket bland annat kan leda till längre väntetider och köer vid entréerna. Dieter Reiter, borgmästare och Oktoberfestgeneral, hoppas att alla har överseende med detta och att säkerheten alltid kommer först, skriver staden München på sin webbplats.

Besökare under årets Oktoberfest får räkna med hårdare säkerhetskontroller (foto: München Tourismus/Werner Böhm).

Det var på kvällen fredagen den 23 augusti som tre människor dödades och åtta skadades i en knivattack under en stadsfest i Solingen, Nordrhein-Westfalen. Münchens borgmästare säger att han är ”chockad och förstummad av den brutala och omänskliga handlingen”. Tillsammans med Bayerns inrikesminister Joachim Herrmann har Reiter också erbjudit sig att koordinera möjliga säkerhetsåtgärder. Han säger att faran för Tysklands invånare måste hållas på en så låg nivå som möjligt. Detta innebär bland annat att så snabbt som möjligt utvisa asylsökande som fått avslag och upprätthålla gällande lagar.

Årets Oktoberfest äger rum mellan den 21 september och 6 oktober.