Som historisk sjöfartsstad har Hamburg sett sin beskärda del av sjömän som gillar rotbier – men också kvinnor som brygger gruitbier. Det har fantombryggeriet Barbarossa I am tagit fasta på när man nytolkar de två historiska ölstilarna.

Hamburgbryggeriet Barbarossa I am ägs av Grainli, ett företag som specialiserat sig på handel med råvaror som bryggmalt. Det passar bryggeriet perfekt när man återskapar och nytolkar historiska ölstilar och bryggmetoder. Alla öl får mogna på fat som använts vid annan dryckestillverkning, vilket ger dem en karaktäristisk och omisskännlig smak. De två senaste tillskotten i sortimentet är ett grutibier och ett rotbier, som döpts till The Brewer respektive The Sailor.

The Brewer är en hyllning till de kvinnor som bryggde just gruitbier. Ölstilen görs med en speciell örtblandning som används för beska och smaksättning och som var vanlig innan användningen av humle blev populär i Europa på 1200-talet. Ölstilen var i princip utdöd i Hamburg innan Barbarossa I am återupptog den. The Brewer innehåller en blandning av lavendel, rölleka, gråbo och ljung. Ölet lagras i sex månader på sherryfat, vilket ger det en fruktig, örtig och komplex smak, som också präglas av en liten mängd rökmalt.

The Brewer och The Sailor är en hyllning till Hamburgs öl- och bryggerihistoria (foto: Barbarossa i am).

The Sailor är ett rotbier som har tagits fram med respekt till den historiska bryggmetoden. Ölet lagras på rödvinsfat och har därför en lätt träig och rödvinsaktig smak, som kompletteras av en maltig sötma och balanserad beska. Ölstilen rotbier var mycket populär i Hamburg på 1300- och 1400-talet och skeppades till flera länder av de lokala bryggerierna. Därför blev det också extra populärt bland sjömännen, som enligt sägnen drack mycket rotbier i hamnkvarteret Altona.

Barbarossa I am är ett fantom- eller kontraktsbryggeri som dels har fått sitt namn efter podden Beer I Am, dels efter kejsaren Barbarossa, som spelar en viktig roll i Hamburgs ölhistoria. Den rödskäggiga härskaren hade inte bara en förkärlek för korståg, han var också den som gav staden Hamburg de privilegier som lade grunden för handeln med spannmål och i förlängningen för hela bryggerinäringen. I dag producerar Barbarossa I am sex olika öl, som kan köpas i deras webbshop och hos utvalda återförsäljare.

Källa: About Drinks