Jutta Knoll från Bonn är Tysklands bästa ölsommelier 2024. I konkurrens med fyrtio medtävlare tog hon hem de tyska mästerskapen på Doemens Akademie i Gräfeling den gångna helgen.

Tävlingen inleddes med ett blindtest, där deltagarna skulle känna igen olika ölstilar och identifiera typiska ölsmaker. De tio bästa gick vidare till en utslagsomgång, där de i dueller en mot en fick presentera ett på förhand okänt öl. Jury var de deltagare som inte gick vidare, som bedömde framförande, doft- och smakbeskrivningar och identifiering av ölstil. De fem duellvinnarna samt en ”lucky loser” gick vidare till finalen, där var och en fick ett öl att presentera inför publiken och en expertpanel. I en jämn final hamnade guldet hos Jutta Knoll från Bonn, som övertygade juryn med sin presentation av Störtebeker Hanse-Porter. På andra plats kom Franz Uhlig från Leipzig, medan bronset gick till Melanie Leutenegger, även hon från Leipzig.

Jutta Knoll från Bonn är Tysklands bästa ölsommelier 2024 (foto: Doemens).

Ölsommelierer har blivit ett allt större och viktigare inslag i ölvärlden, inte minst som ambassadörer för öl som en kulturell tillgång. Doemens Akademie i Gräfeling utanför München är ett internationellt utbildnings- och konsultföretag för bryggeri-, dryckes- och livsmedelsbranschen, som sedan 2004 utbildat mer än 7 000 ölsommelierer över hela världen. Som ölsommelier måste man ha omfattande kunskaper om öl som kulturtillgång, vilket omfattar allt från tillverkning till olika ölstilar och smak- och doftkännedom. Man måste också kunna presentera öl inför publik på ett tilltalande, passionerat och inspirerande sätt.

Källa: About Drinks