Att öl i stora mängder kan orsaka bråk och dispyter är ett välkänt faktum – inte minst under Oktoberfest. Den senaste tiden är det dock en helt annan dryck som får känslorna att svalla.

Inom Oktoberfestområdet på Theresienwiese finns det fjorton stora festtält, som alla serverar öl i enorma mängder. I ett av de mest kända, Schottenhamel Festhalle, har det sedan förra året även varit tillåtet att servera kaffe, vin, snaps och champagne. Detta är dock något som inte gillas av alla. Arabella Schörghuber, som driver Paulaner Festzelt, hotar exempelvis med att lämna Oktoberfestkrögarnas organisation inför nästa år om reglerna inte ändras, skriver Süddeutsche Zeitung.

Öl i stora mängder – bilden de flesta har av Oktoberfest (foto: München Tourismus/J Wildgruber).

Bråket ställer två familjer ur Münchens sociala elit mot varandra. Schottenhamels tält är det äldsta på Oktoberfest och har varit i samma familjs ägo sedan det restes för första gången 1867. Det är också här som hela folkfesten invigs genom att Münchens borgmästare slår tappen i den första öltunnan. Nuvarande krögare, Christian Schottenhamel, är även talesperson för Oktoberfestkrögarnas förening och ordförande för Filser-Buam, en förening vars syfte är att värna bayerska traditioner. Arabella Schörghuber tillhör i sin tur inte bara den familj som äger Schörghuber Gruppe, vars portfölj bland annat inkluderar Paulaner Brauerei Gruppe. Hon är även dotter till den store byggmästaren Josef Schörghuber, som från 1950-talet och fram till sin död 1995 uppförde mängder av bostäder i München.

Det är i Schottenhamel Festhalle som Münchens borgmästare traditionsenligt inviger Oktoberfest (foto: Michael Nagy/Presseamt München).

Dispyten handlar framför allt om vem som egentligen får göra vad under folkfesten. Ordningen för Oktoberfest är starkt reglerad, men varierar beroende på typ av festtält. Det finns tre tältkategorier: bryggeritält, skytteföreningstält (Schützenzelt) och fria tält. De sju tält som ägs av de sex stora bryggerierna samt de två som ägs av armborstgillet Winzerer Fähndl och skytteföreningen Bayerischen Sportschützenbundes är fasta och behöver inte ansöka för att medverka. Övriga fem tält måste skicka in en ny ansökan varje år för att få vara med. Trots sin historia tillhör Schottenhamel den sista kategorin. De andra fria tälten har länge fått servera andra drycker än öl. Att även Schottenhamel nu får servera champagne innebär i praktiken att de behandlas på samma sätt som övriga fria tält, men inte som de fasta. Det är också detta förhållande som väckt de fasta tältens missnöje – och kanske också avundsjuka.

Arabella Schörghuber (till höger) har synpunkter på vem som får servera vad under folkfesten (foto: oktoberfest-oidewiesn.de).

En 75-centlititers flaska Dom Pérignon Vintage 2013 kostar 390 euro i Schottenhamels tält. Så frågan är hur lönsamt det egentligen är att sälja skumpa under folkfesten? Förra året serverades det 1 240 liter champagne per dag under Oktoberfest (vilket kan jämföras med 4 134 hektoliter öl). För mousserande rosé ökade dock konsumtionen, från 23 412 liter 2022 till 42 534 liter 2023. Siffrorna bygger dock på frivilliga uppskattningar och ska tas med en nypa salt. Under ett uppmärksammat skattebrottsmål för tio år sedan kom det fram att en krögare bara redovisat varannan såld champagneflaska och därmed undvikit skatt på mer än 900 000 euro.