Bryggerinäringen spelar en viktig roll i Europas ekonomi och att skapa arbetstillfällen och tillväxt på kontinenten. Som Europas största ölproducent bidrar Tyskland starkt till detta enligt en nyligen presenterad EU-rapport.

Rapporten är gjord av ekonomikonsultbolaget Europe Economics och branschorganisationen The Brewers of Europe och har titeln The Contribution Made by Beer to the European Economy. Den visar att bryggerinäringen, trots de tuffa ekonomiska tiderna, direkt eller indirekt skapar drygt två miljoner arbetstillfällen inom EU. Det motsvarar ungefär en procent av alla jobb inom unionen. Av dessa finns cirka 118 000 jobb inom själva bryggeribranschen och 217 000 jobb på leverantörssidan, främst inom jordbrukssektorn. Dessutom bidrar ölnäringen till 220 000 jobb inom detaljhandeln och cirka 1,5 miljoner jobb inom restaurang, hotell och catering, skriver det tyska bryggeriförbundet i ett pressmeddelande.

Europas bryggerier och öldrickare bidrar starkt till den europeiska ekonomin (foto: Deutscher Brauer-Bund).

Rapporten visar också att europeiska konsumenter spenderade cirka 110 miljarder euro på öl under 2022. Det innebär att bryggerinäringen bidrog med drygt 52 miljarder euro till den europeiska ekonomin och genererade ungefär fyrtio miljarder euro i skatte- och momsintäkter i enskilda länder. Trots att bryggeriernas produktionskostnader ökat med 25 procent sedan 2019, fortsätter branschen utvecklas och utöka produktutbudet. Detta inkluderar även att möta den ökade efterfrågan på alkoholfria öl. Rapporten slår dock fast att bryggerinäringen fortfarande har stora utmaningar med att hantera de kraftigt ökade kostnaderna.

Med 1 490 bryggerier och en årlig produktion på 8,4 miljarder liter öl är Tyskland den i särklass största ölproducenten i Europa. Även här har den växande marknaden för alkoholfri öl en stor del. Med drygt 800 alkoholfria ölsorter bryggda enligt den tyska renhetslagen (Reinheitsgebot) är Tyskland världsledande och inom kort tros var tionde öl bryggd i Tyskland vara alkoholfri. Inget annat segment i bryggerinäringen har vuxit lika mycket de senaste tio åren som alkoholfria öl och ölblandningar. Sedan 2007 har den tyska produktionen av alkoholfri öl mer än fördubblats och uppgick 2023 till 665 miljoner liter.