Kölsch är staden Kölns alldeles egna ölspecialitet. Enligt sägnen får ölet bara bryggas på platser där man ser Kölns berömda katedral. Detta stämmer inte helt men det betyder inte att det får bryggas var som helst.
Kölsch är ett överjäst öl (ale) som lagras kallt, vilket ger det en frisk lagerkaraktär. Ölet är sedan 1998 skyddat av EU både vad gäller stil och geografiskt ursprung. För att ett öl ska få kallas kölsch måste det bryggas i staden Köln. Detta är också grunden för Kölns egen renhetslag – kölschkonventionen – som antogs av Kölns bryggeriförbund Kölner Brauerei-Verband den 6 mars 1986. Undantag görs dock för bryggerier utanför Köln som bryggde kölsch innan konventionen antogs. I dag finns bara två sådana bryggerier kvar.
Men konventionen anger inte bara var kölsch får bryggas, utan också vilken kvalitet och karaktär ölstilen ska ha. Enligt konventionen måste flera kriterier uppfyllas för att ett öl ska kunna kallas kölsch. För det första måste det vara överjäst, det ska också vara ljust och filtrerat. En kölsch ska också ha en tydlig humlekaraktär. Bryggerierna förbinder sig också att endast servera kölsch i 0,2-litersglas, så kallade Stange, något som ska bidra till den genuina upplevelsen av att dricka kölsch.
Kölns bryggeriförbund har i dag tretton medlemsbryggerier:
Sion Kölsch
Gilden Kölsch
Privatbrauerei Bischoff
Erzquell Brauerei – Zunft Kölsch
Kölner Hofbräu Früh
Dom Kölsch
Privatbrauerei Gaffel
Brauerei zur Malzmühle
Päffgen Kölsch
Küppers Kölsch
Peters Kölsch
Reissdorf Kölsch
Sester Brauerei
Källa: Privatbrauerei Gaffel