Einbecker Brauhaus släpper sitt första alkoholfria bocköl. Ölet är framställt ur bryggeriets mörka urbock och kommer ut på marknaden i slutet av januari.

Utan Einbecker Brauhaus skulle det inte finnas något bocköl, heter det ofta från bryggeriet som fått äran av att vara den starka ölstilens uppfinnare. Nu tar bryggeriet traditionen ett steg längre och lanserar sitt första alkoholfria bocköl – Einbecker Null Bock. Basen utgörs av den mahognyfärgade och starka Ur-bock Dunkel. Genom en försiktig avalkoholiseringsprocess har bryggeriet lyckats behålla mycket av det ölets söta, rostade toner av choklad och vanilj, skriver Einbecker i ett pressmeddelande.

Einbeckers alkoholfria bocköl når marknaden i slutet av januari (foto: Einbecker Brauhaus).

Ölet i sig ska leda tankarna till en tillvaro utan stress och dåligt humör. Istället vill Einbecker förmedla mer godmodighet och avkoppling i dessa hektiska tider. Det handlar dock inte om att inte göra någonting alls, utan om att hantera sin energi på ett mer medvetet sätt, heter det vidare. Lanseringen sker med en humoristisk kampanj i sociala medier, på försäljningsställen och i restauranger. Einbecker Null Bock buteljeras i slutet av januari och kommer därefter finnas tillgängligt i regionala butiker samt i Einbeckers bryggerishop och webbutik.

Ölbryggning i Einbeck har anor från medeltiden, då det fanns 700 bryggmästare i staden och alla medborgare hade rätt att brygga öl. Einbecker själva anger 1378 som sitt startår. Det baseras på ett kvitto man hittat från den 28 april det året, då två ton Einbeckeröl såldes till staden Celle. Det är dock först 1794 som Einbecker Brauhaus grundas, som ett gemensamt brygghus i staden. Dagens aktiebolag bildades 1967 och man är i dag det enda bryggeriet i Einbeck.