Sedan början av året arbetar de klassiska bryggerierna Einbecker och Schneider Weisse tillsammans för att stärka sina marknadspositioner. En del i samarbetet är att Schneider Weisse ersätter Weihenstephaner som det veteöl Einbecker säljer till restauranger.

Målet med samarbetet är att Einbecker Brauhaus och Schneider Weisse med sin kombinerade expertis och nätverk ska öka försäljningsmöjligheterna till restaurangbranschen och detaljhandeln. De två bryggerierna vill utöka sina respektive målgrupper och ta ytterligare marknadsandelar i Einbeckers kärnregion Niedersachsen, inom såväl gastronomisektorn som bland olika evenemang, skriver About Drinks.

Einbecker och Schneider Weisse har sedan årsskiftet ett strategiskt samarbete (foto: Einbecker Brauhaus).

Som traditionella bryggerier med en rik historia, erkänd kvalitet och innovativ kraft kan man samarbeta som likvärdiga partner, heter det i ett uttalande. De två bryggerierna kompletterar också varandra på den operativa sidan, där Einbecker har den personalkraft och expertis som krävs inom försäljning och marknadsföring. Schneider Weisse kan i sin tur dra nytta av Einbeckers starka närvaro och organisation i Niedersachsen. Som en del av samarbetet går Schneider Weisses öl nu också att köpa direkt från Einbecker.

Schneider Weisse kan dra nytta av Einbeckers starka närvaro i Niedersachsen (foto: Einbecker Brauhaus/Michael Mehle).

Ölbryggning i Einbeck har anor från medeltiden, då det fanns 700 bryggmästare i staden och alla medborgare hade rätt att brygga öl. Einbecker själva anger 1378 som sitt startår. Det baseras på ett kvitto man hittat från den 28 april det året, då två ton Einbeckeröl såldes till staden Celle. Det är dock först 1794 som Einbecker Brauhaus grundas, som ett gemensamt brygghus i staden. Dagens aktiebolag bildades 1967 och man är i dag det enda bryggeriet i Einbeck.

Schneider Weisse G. Schneider & Sohn grundades 1872 av Georg Schneider. Han var den första icke-adliga person (borgare) som fick tillstånd av Bayerns kung Ludwig II att brygga veteöl. Därmed kan man också titulera sig Bayerns äldsta veteölsbryggeri. Det första bryggeriet låg i Münchens gamla stadsdel Altstadt på gatan Tal 7. 1944 förstördes det dock i allierade bombangrepp och 1946 flyttades bryggeriet till dagens läge i Kelheim. Företaget förknippas dock fortfarande starkt med München, där man har sin restaurang Schneider Bräuhaus im Tal (eller Weisses Bräuhaus). I alla år har bryggeriet varit i familjen Schneiders ägo i rakt nedstigande led på den manliga sidan.