Som traditionen bjuder är det till Zum Franziskaner i Stockholm man ska bege sig under fastetiden om man älskar tysk öl. På askonsdagen går startskottet för årets Fastefestival med mycket gott från Franken på såväl keg som självrunnet.

Vid det här laget är det väl knappast någon älskare av tysk öl som missat att Zum Franziskaner i Stockholm är stället att vara på om man vill prova bra och sällsynt öl från Franken. Extra festligt blir det från och med askonsdagen den 5 mars och närmare tre veckor framåt. Då står Zumen åter värd för Fastefestivalen, som i vanlig ordning lockar med massor av godsaker.
– Jag tror att det blir runt trettio bryggerier i år också. Vi laddar upp ordentligt med såväl självrunnet som keg. Självklart har vi även Schlenkerlas fasteöl i båda varianterna, säger Stene Isacsson, Zumens ägare.

Stene Isacsson och Zumen bjuder åter in till fastefestival med start askonsdagen (foto: Marcus Wärme/Zum Franziskaner).

En normal festivalkväll kommer det finnas upp till sex olika öl samtidigt, varav fyra i Bakfickan och två i frambaren. Kvällar när trycket är stort kan det öppnas rejält med fat, avslöjar Stene.
– I fjol låg rekordet på fjorton olika fat på en kväll. Men det är åtgången som styr och normalt sett går det åt betydligt färre söndag till tisdag. Eftersom faten oftast ”bara” är på tjugo liter händer det dock att de tar slut väldigt fort, säger han och påpekar att detsäkraste sättet att hålla sig uppdaterad om fatöppningar med mera är att gå med i Facebookgruppen Zum Franziskaners vänner.

Den 5 mars är datumet att lägga på minnet (bild används med tillstånd av Zum Franziskaner).

Men det är inte bara ölälskare som får sitt lystmäte stillat under de aktuella marsveckorna. Det lovas även lite extra festlig, tyskinspirerad ölhallsmat på menyn. På premiärdagen serveras det traditionsenligt Bamberglök, en rätt som sedan återkommer varje onsdag. Vana Zumenbesökare känner också igen schweinshaxe och haxemacka på torsdagarna.
– Nytt för i år är Frankenspecialiteten schäuferla, bogbladsstek med rödkål och potatisknödel. Det blir också currywurst som förrätt, käsespätzle med bakad svartrot som vegetariskt och en fisk med vitvinssås, säger Stene och påpekar lite försiktigt till ölbloggen att det även kommer finnas några spännande viner från Weingut Wagner för den som vill bryta av med något annat.