Kölnbryggeriet Gaffel är mest känt för sin kölsch. På askonsdagen lanserade man dock ett nytt överjäst fasteöl framtaget av två tävlande bryggmästare.
Privatbrauerei Gaffels Fastenbier är bryggt i enlighet med den tyska renhetslagen och bjuder på smaker av choklad och karamell, som ackompanjeras fint av en lätt maltsötma. I avslutningen anas en trevlig humlebeska och inslag av rostade kaffebönor. Alkoholhalten på 5,0 procent bäddar för hög drickbarhet under fastetiden. Ölet skapades genom en intern tävling mellan Gaffels bryggmästare, där Moritz Tauscher och Moritz Schefzu avgick med segern efter ett blindtest, skriver bryggeriet på sin hemsida.

Traditionen med fasteöl går långt tillbaka i Tyskland. Redan på 700-talet lär munkar ha bryggt öl med högre alkoholhalt som ett sätt att klara sig genom den fyrtio dagar långa fastan. Mottot var att vätskor inte bryter mot fastans stränga matregler. Gaffel tar nu upp den flera århundranden gamla traditionen genom att nytolka fasteölen med ett modernt recept. Gaffel Fastenbier säljs i butiker och restauranger i 33-centilitersflaskor under begränsad tid.
Redan 1302 fanns det ett bryggeri på platsen där Privatbrauerei Gaffel nu huserar. Efter att verksamheten legat nere återöppnades bryggeriet 1822 av Gottfried Joseph Schumacher, under namnet Zum Brüsseler Hof. Under en period drevs stället enbart som restaurang, innan bröderna Becker tog över 1908 och startade dagens bryggeri under namnet Gaffel. I dag producerar bryggeriet årligen cirka 480 000 hektoliter öl.