I början av nästa år öppnar Weihenstephan en restaurang på Platzl i Münchens historiska centrum. Nu söker det statsägda bryggeriet efter en krögare som vill driva verksamheten.
Den 27 mars öppnades det första fatet Weihenstephaner Helles på Platzl i München av Weihenstephans vd Josef Schrädler och Bayerns vetenskapsminister Markus Blume. Den symboliska handlingen utgjorde startskottet för det projekt som i början av 2026 ska utmynna i en restaurang som ska rymma 180 gäster inomhus samt ha en uteservering. Restaurangen inryms i en byggnad som ägs av bryggeriets ägare, förbundslandet Bayern, och som i dag används av Bayerska statsoperan. En upphandling har också inletts för att hitta en erfaren krögare som vill driva verksamheten, skriver Bayerns ministerium för vetenskap och konst på sin hemsida.

Detta innebär att det som kallas världens äldsta bryggeri nu flyttar in i historiska omgivningar i Münchens historiska centrum. Till grannar får man bland annat Ayinger am Platzl och, inte minst, det klassiska och likaså statsägda Hofbräuhaus. Weihenstephans intåg stärker inte bara München som ölstaden framför andra, det innebär också att det här finns den största koncentrationen av statsägda bryggerier i världen, enligt Markus Blume. Josef Schrädler tycker å sin sida att den nya lokalen är idealisk, ”inte för stor och inte för liten”, och ger Weihenstephan ett andra hem vid sidan av Freising.
Hur gammalt Weihenstephan egentligen är kan diskuteras. Enligt de flesta grundades det år 1040 som ett klosterbryggeri drivet av benediktinmunkar. Klostrets ölbryggningstradition lär dock gå ända tillbaka till 700-talet. Sedan 1803 ägs bryggeriet av förbundslandet Bayern, men drivs som vilket kommersiellt bryggeri som helst. Dagens namn fick bryggeriet dock först 1921. Bryggeriet har i dag drygt 180 anställda och exporterar sin öl till sextio länder världen över. I sortimentet finns i dagsläget sexton ölsorter, varav två är helt alkoholfria.