Köln är en av Tysklands främsta ölstäder – inte minst tack vare stadens lokala specialitet kölsch. För den som vill upptäcka mer av stadens ölkultur kommer här tips på fem historiska men delvis okända ölställen.
Just nu kanske ni som bäst sitter och planerar sommarens semester. Varför inte överväga en resa till Köln för att insupa(!) lite lokal ölkultur och -historia? Här följer några tips på ölställen som ligger lite utanför de upptrampade turistvägarna, men som alla har en intressant historia och är väl värda ett besök.
Gaststätte Max Stark – Unter Kahlenhausen 47
Det var 1889 som Max Stark började brygga öl. Hans krog blev snart en bubblande mötesplats tills det förstördes under andra världskriget. Åren efter kriget bytte stället ägare och namn flera gånger och det var först vid millennieskiftet som det totalrenoverades till sin ursprungliga glans.
I dag är Max Stark en plats för såväl stammisar som lokalkändisar och kompisgäng i en härlig blandning i den ofta fullsatta krogen. Förutom färsk Päffgen Kölsch på fat får gästerna här ta del av många härliga anekdoter. En som ofta berättas är den om ett kvitto som en gång hittades här. Enligt denna papperslapp ska fyra gäster tillsammans ha satt i sig 100 kölsch, fyra Ehrenfelderöl och delat på en kycklingsallad.

Früh em Veedel – Chlodwigplatz 28
Att gå in på Früh em Veedel är som att resa bakåt i tiden. Krogen har varit inrymd på samma ställe sedan 1886, i en tegelbyggnad som tidigare var ett snapsbränneri. Stället var även känd som ”Invaliddomen” efter alla de pensionärer och krigsveteraner som brukade samlas här över en snaps, som dåtidens ägarfamilj själva tillverkade. Än i dag går det att få snaps från fat, men drycken har på senare år även fått sällskap av Bierbrand och hemmagjord äggtoddy. Matsalen serverar i sin tur genuin mat från företrädesvis det rhenska köket.

Malz-Bierbrauerei Gerhard Fischenich – Weyerstrasse 71
Ett ställe som är ett levande bevis på att även traditionella bryggerier kan överraska. Det finns till och med Kölnbor som inte vet att det finns, trots att gäster välkomnats här i 120 år vid det här laget. Innanför den gaslampsupplysta entrén hittar ni den kanske vackraste bryggeripuben i hela Köln. Sedan 2016 drivs krogen av Haus Töller, som ser till att lagren av Päffgen Kölsch aldrig sinar. På menyn står rediga rätter som Schweinshaxe, gulasch och potatissoppa.

Lommerzheim in Deutz – Siegesstrasse 18
”Lommi”, som stället kallas i folkmun, anses av många vara den mest ”kölniga” av alla stadens pubar. 1959 togs verksamheten över av Hans Lommerzheim, en tidigare kölschservitör (Köbes) hos Päffgen, som drev stället tillsammans med sin fru till 2004. Det köptes senare av Päffgen och stod tomt till 2008, då Kölnbryggeriet åter öppnade i den gamla ”Lommi-andan”. Ur kranarna flödar Päffgen Kölsch och restaurangens fläskkotletter har fått kultstatus.
Annat var det på Hans Lommerzheim tid. Den excentriske ägaren lär ha vägrat att ta upp beställningar på kölsch och bara serverat det när han själv bedömde att det var nödvändigt. En annan favorithistoria – sanna eller inte – är den om när USA:s dåvarande president Bill Clinton ville besöka stället 1999. Herr Lommerzheim ville dock inte stänga ute stamgästerna och vägrade ta emot potentaten.

Brauhaus Reissdorf am Griechenmarkt – Kleiner Griechenmarkt 40
Reisdorff är ett av de äldsta bryggerierna i Köln, grundat 1894. Sedan 1968 har ölälskare som passerar bryggeriet på Rudolfplatz kunnat förundras över den stora neonskylten med texten ”Er trinkt, sie trinkt” (”Han dricker, hon dricker”). Bryggeriet har i dag tre krogar i Köln, varav en hittas på Griechenmarkt, i ett område som till stora delar är befriat från turister. Här får lokalborna alltså vara i fred och Brauhaus Reissdorf är det ställe där de samlats sedan 1992. Förutom rhenska specialiteter rymmer matmenyn också currywurst, rumpstek och några vegetariska rätter.

Källa: Köln Tourismus magasin K