En influencer, en författare och en historisk bryggeriförening prisas för att ha de bästa ölidéerna 2025. Priset delades ut av det bayerska bryggeriförbundet och hotell- och restaurangorganisationen Dehoga i Löwenbräukeller i München den 22 maj.

Priset Goldene Bieridee (”Gyllene ölidén”) tilldelas personer eller initiativ som bidrar till att lyfta fram Bayern och dess ölkultur. Priset instiftades 1999 av Bayerns bryggeriförbund Bayerische Brauerbund och hotell- och restaurangorganisationen Dehoga Bayern. Utmärkelsen ska vara en drivkraft för bryggerier, restauranger och andra som arbetar med bayersk öl att hitta attraktiva, originella och moderna sätt att lyfta fram den traditionella bayerska ölbranschen och dess specialiteter.

Vinnarna av årets Goldene Bieridee samlade på en och samma bild (foto: Bayerische Brauerbund).

Här är årets vinnare av Goldene Bieridee 2025:

Thomas Götz, som belönas för sina insatser som ”ölinfluencer” på Tiktok, Instagram och Youtube. Med över 350 000 följare, drygt 200 miljoner videovisningar och en känsla för samtidens anda, inspirerar Thomas Götz övriga världen med sin kunskap om bayersk öl. Hans nya projekt Bier zu mir – Community Stammtisch kombinerar även de digitala spridningsmöjligheterna med klassisk pubkultur.

Franz Herrmann får priset för sin bok Für gutes Bier ist bestens Sorge getragen – Brauerei- und Wirtshausgeschichte in und um Regensburg (Bra öl tas väl om hand – Bryggeri- och kroghistoria i och runt Regensburg). Med stor expertis och en imponerande samling av historiska dokument, foton och föremål, har Herrmann skapat ett kulturhistoriskt dokument som visar mångfalden bland bryggerierna i Regensburg med omnejd, liksom den lokala krogkulturens sociala betydelse.

Lahma Bräu, Verein zur Förderung und Erhaltung der Langenzenner Hausbrauerkultur e.V., har sedan 2006 fungerat som ett samägt, historiskt bryggeri i Mittelfranken. I det mödosamt renoverade och återupplivade bryggeriet delas det kunskap, bryggs hantverksöl, anordnas kurser, evenemang och traditionella festivaler, som tillsammans bidrar till att bevara den regionala bryggerikulturen.

En av prisutdelarna vid galan i München var det bayerska bryggeriförbundets ordförande Georg Schneider. I sitt tal sa han bland annat att alla vinnare på väldigt olika men imponerande sätt visar hur levande, varierad och relevant bayersk ölkultur är. Oavsett om det sker genom forskning och bokutgivning, digitala medier eller aktivt deltagande, är det detta engagemang som gör öllandet Bayern så speciellt, menar han.

Källa: Bayerische Brauerbund