De
tyska mästerskapen för ölsommelierer avgjordes i samband med branschmässan
Braubeviale i Nürnberg förra veckan. I finalen kämpade sju tävlande om förstapriset,
som gick till en utmärkt presentation av ett belgiskt öl.

Tysklands bästa ölsommelier 2018 heter Markus
Fohr, till vardags verksam på Lahnsteiner Brauerei. Han övertygade expertjuryn med sin presentation av det belgiska ölet
Duvel. För första gången var det tyska mästerskapet för ölsommelierer uppdelat
på två tävlingsdagar. Redan i mitten av oktober ägde den första deltävlingen
rum på bryggarskolan Doemens
i Gräfeling. Därifrån gick sju sommelierer vidare till den stora finalen i
Nürnberg förra veckan.

Werner
Glossner (Doemens), Christoph Kämpf, (ölsommelierernas förbund), Andrea Kalreit (Braubeviale),
Elisa Raus, Markus
Fohr och Philipp Ketterer (foto: Doemens).

I finalen
sattes deras
ölkunskaper på hårda prov. Varje
finalist tilldelades ett öl via lottdragning. Sedan gällde det att klassificera
ölet på rätt sätt, ge rekommendationer om vilken mat det passar till och ge en beskrivning
av doft och smak. Dessutom bedömde juryn de tävlandes scennärvaro och inlevelse.
För den blivande vinnaren Markus Fohr var Duvel rena vinstlotten och han
lyckades framför allt vinna över juryn med en skicklig och känslofylld
presentation. Tvåa i tävlingen blev Philipp Ketterer från Familienbrauerei Ketterer och på tredje plats kom
Elisa Raus, Störtebeker Braumanufaktur.

Som
nybliven tysk mästare
får nu
Markus Fohr chansen att representera Tyskland vid ölsommelierernas världsmästerskap,
som äger rum i italienska Rimini i september 2019. Men han blir inte ensam tysk
i Italien. Samtliga deltagare som hamnade på de femton första platserna i de
tyska mästerskapen får åka med till tävlingen, där de ställs mot världseliten
bland ölexperter.