Med över 300 bryggerier räknas den nordbayerska regionen Franken som det bryggeritätaste området i världen. Under sommaren finns det stora möjligheter att prova regionens öl under någon av alla öl- och bryggerifester som anordnas.

Här följer ett urval av några av alla de fester till ölets ära som arrangeras i Franken under juni, juli och augusti i år.


Fränkisches Bierfest

När: 30 maj-3 juni
Var: Nürnberger Burggraben, Nürnberg
Vad: I en fantastisk miljö runt det gamla slottet i Nürnberg bjuder ett fyrtiotal lokala bryggerier in till provsmakning av mer än 100 olika ölspecialiteter.

Fränkisches Bierfest äger rum i en härlig historisk miljö (foto: Tourismus Nürnberg/Uwe Niklas).

Braufest am Brauhaus in Unfinden
När: 9 juni
Var: Brauhaus Unfinden
Vad: I den lilla byn Unfinden arrangeras för nionde gången bryggerifest. I centrum står som vanligt Üflder Hausbrauerbier, men här finns också andra lokala specialiteter. Under eftermiddag och kväll bidrar levande musik till den goda stämningen.

Karschter Bierfest
När: 22-25 juni
Var: Karlstadt, Fränkisches Weinland
Vad: En ölfest som erbjuder något för alla smaker. Lokala bryggerier serverar sina lokala specialiteter som landbier, schwarzbier, festbier, dinkelbier och hefeweizen. Det finns även ett stort utbud alkoholfria öl för de bilburna besökarna.

Många lokala specialiteter finns att avnjuta i Karlstadt (foto: Stadtmarketing Karlstadt).

Stadt- und Brauereifest
När: 27-29 juli
Var: Zirndorf
Vad: Årets upplaga av den populära gatu- och bryggerifestivalen bjuder som vanligt på ett sprakande program med musik från tre scener och ett stort utbud av mat och dryck. Det finns också möjlighet att följa med på bryggeri- och stadsvandringar.

Kulmbacher Bierwoche
När: 28 juli-5 augusti
Var: Kulmbach, Frankenwald
Vad: Bra mat, trevligt sällskap, gott öl och en härlig atmosfär. Det är vad som utlovas under Kulmbacher Bierwoche, som årligen lockar cirka 120 000 besökare. Det finns möjlighet att prova produkter från många olika bryggerier. Redig mat samt såväl traditionell som modern musik utlovas också.

Invigningen av Kulmbacher Bierwoche är en höjdpunkt i sig (foto: bavaria.by).

Brauereifest der Privatbrauerei Hofmühl
När: 3-4 augusti
Var: Eichstätt, Naturpark Altmühltal
Vad: En av regionens populäraste folkfester äger varje år rum på Privatbrauerei Hofmühls område. Förutom god öl och mat bjuds det på levande musik och fyrverkerier, som bryggerichefen själv står för på lördagskvällen.

Bad Staffelsteiner Bierbrauerfest
När: 15 augusti
Var: Bad Staffelstein
Vad: Bad Staffelstein kallas ibland för Frankens ölhuvudstad med ett tiotal bryggerier i och omkring staden. Vid bryggerifesten visar alla upp sig och sina produkter, ackompanjerade av lokala band och regionala delikatesser. Höjdpunkten är valet av den nya ölkungen, som ska ersätta kung Peter I efter hans två år på tronen.

Förväntningarna är på topp när Bad Staffelsteins nye ölkung ska utses (foto: bad-staffelstein.de).