Även om vi fortfarande inte vet om det blir någon Oktoberfest i år så kommer det in högvis med bordsreservationer till de populäraste festtälten. På hotellsidan går det dock lite trögare.

Staden München vill vänta till maj innan man ger besked om det blir någon Oktoberfest i år eller inte. Intresset för folkfesten verkar dock vara på topp. Till Süddeutsche Zeitung säger Peter Inselkammer, krögarnas talesman, att 95 procent av stamgästerna redan har reserverat platser vid sina favoritbord, precis om förra året vid den här tiden. Inselkammer själv bedömer dock chanserna att det blir en festival till 50/50.

Stamgästerna vill försäkra sig om en plats vid bordet om Oktoberfest blir av (foto: Bayerischer Brauerbund).

Viljan att boka hotellrum till festdagarna är dock inte lika stor. Hotellkedjor och online-resebyråer rapporterar att det är färre bokningar och sökningar än vanligt för övernattningsmöjligheter under Oktoberfest. Bland dessa finns hotellkedjan Motel One och resesajten Expedia, som menar att intresset är mer återhållet än under åren innan coronapandemin. Historiskt brukar dock bokningarna ta ordentlig fart först i slutet av maj eller början av juni.

Det är också ungefär då som världen kommer få veta om årets Oktoberfest blir av. Bayerns ministerpresident Marcus Söder (CSU) och Münchens borgmästare Dieter Reiter (SPD) sa i slutet av mars att de bedömer chanserna som små. Reiter sa att han inte skulle satsa sina pengar på att folkfesten blir av och fick medhåll av Söder, som menade att borgmästarens tveksamhet är befogad. Enligt Söder är dock inte det sista ordet sagt. Årets Oktoberfest är planerad att äga rum mellan den 18 september och 3 oktober.