Dinkelacker
femfaldigt prisade för hög kvalitet
Fem öl från det familjeägda
Stuttgart-bryggeriet Dinkelacker-Schwaben Bräu har belönats med guld av det tyska
hushållningssällskapet av Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft (DLG). Den ärofyllda kvalitetsutmärkelsen går till ölen Dinkelacker CD Pils,
Dinkelacker Kellerbier, Das Echte Märzen från varumärket Schwaben Bräu samt Hefeweizen och Kristallweizen
från varumärket Sanwald. Det är tionde året i rad som Sanwald Hefeweizen tilldelas en
guldmedalj. Varje år testar DLG kvaliteten
på cirka 800 öl, som på eget initiativ skickats in av ungefär 200 tyska bryggerier.
De öl som klarar de hårda testerna tilldelas guld, silver eller brons.
Fem av Dinkelackers öl har fått guld för sin höga kvalitet (foto: Dinkelacker-Schwaben Bräu).
Ny
film berättar humlens historia
Det tyska bryggarförbundet (Deutsche Brauer-Bund) och Förderkreis Forum Bier har gjort en film om humle,
som premiärvisades i samband med årets Grüne Woche i
Berlin. Filmen är producerad i samarbete med den Münchenbaserade byrån Explain It och
visar humlens historia och dess betydelse för bryggerinäringen. Den förklarar
också hur humle behandlas och bevaras i praktiken. I år kan den totala
odlingsarealen för humle komma att överstiga 20 000 hektar i Tyskland.
Bara under 2017 ökade den tyska humlearealen med cirka 1 000 hektar till
totalt 19 543 hektar, vilket motsvarar ungefär 27 000 fotbollsplaner.
Bayerska Hallertau är det största sammanhängande odlingsområdet i världen.
Filmen om humle finns att se på Youtube på
både tyska och engelska.
Humle är en historisk kulturväxt som nu fått en egen film (foto: altmuehlfranken.de).
Alpirsbacher
hyllar chefen med eget öl
När Alpirsbacher Klosterbrauereis ägare Carl
Glauner fyllde sextio fick han en alldeles särskild gåva av sina anställda,
nämligen ett öl med namnet Carl Glauner
Spezial Lager. Öppnandet av det första fatet utgjorde starten för det stora
födelsedagskalaset i bryggeriets Braukeller tidigare i januari, dit 160 gäster
var inbjudna. Bakom ölet står bryggmästare Hans-Martin Walz, som bryggt det
enligt ett gammalt unikt recept. Det består av Tettnanger-humle, flera sorters
specialmalt och bryggeriets egen jäst. Efter en komplicerad bryggningsprocess,
har ölet fått mogna i bryggeriets källare. Totalt sexton hektoliter har bryggts
och fyllts på 4 600 flaskor och fat.
Hans-Martin Walz, Carl Glauner och vd Markus Schlör har slagit tappen ur
första tunnan med Carl Glauner Spezial Lager (foto: Alpirsbacher Klosterbräu).
Baywa
investerar i pelletsanläggning
Baywa AG investerar 2,7 miljoner euro fram till 2019 i sin humlepelletsanläggning
i Tettnang. Den största delen, två miljoner euro, kommer att gå till en
lupulinberikningsanläggning. I år kommer man också att bygga ett nytt kontor
och laboratorium för cirka 400 000 euro. Dessutom ska lagret moderniseras
med ett nytt hyllsystem för 250 000 euro. Humlepelletsanläggningen öppnades
i oktober 2015 och byggdes till en kostnad av fyra miljoner euro. I treskift
förvandlas här humleskörden från Tettnang och andra regioner till humlepellets
under en sexmånadersperiod. I mindre utsträckning gör man även balar av färska
humlekottar. Lupulinberikningsanläggningen ska vara i full drift från 2019. Här
framställs lupulinpulver, också känt som humlemjöl, som är som ett koncentrat
av smaker och bittra substanser.
Anläggningschef Anton Locher (t.v.) ser fram emot Baywas satsning (foto: Schwäbische Zeitung).
Rävbryggeri
ny ölpartner till stor folkfest
Mellan den 14 och 23 juli arrangeras den största
folkfesten vid Rhen i Düsseldorf. Nytt för i år är att Düsseldorf-bryggeriet Brauerei im Füchschen är ny partner och officiell ölleverantör till det stora
festtältet Schützenfestzelt. Med ett nytecknat treårsavtal ersätter Füchschen
därmed den tidigare partnern Diebels från Issum. Förutom att servera sina traditionella öl Alt och Pils, kommer Füchschen också att erbjuda alla andra drycker från
sitt sortiment till de cirka 2 000 gäster som får plats i tältet.
Bryggeriet har funnits sedan 1848 och sysselsätter i dag 110 personer. Förutom
flera typer av öl, gör man även olika fruktdrycker. Der größten Kirmes am Rhein är en av de tre största folkfesterna i Tyskland och arrangeras
traditionsenligt av föreningen St. Sebastianus
Schützenverein Düsseldorf 1316 e.V. Ursprunget
till festen går att spåra ända tillbaka till 1435.
Bryggerichef Peter König är nöjd med Füchschens nya partnerskap
(foto: bild.de/Hojabr Riahi).