I går tittade vi på Ratebeers lista över 2017 års bästa tyska öl och
bryggerier. Nu går vi över till att se var man helst dricker dessa öl. Även
denna gång är listan uppdelad efter förbundsland.
Brlo Brwhouse rankas av Ratebeer som ett av de bästa ölställena i Berlin (foto: Brlo).
Förbundsland |
Bryggeripub |
Restaurang |
Taproom |
Ölbutik |
Bar |
Baden-Württemberg |
* |
* |
* |
* |
Mon Petit |
Bayern |
Brauerei Kundmüller (Viereth-Trunstadt) |
Ayingers |
Kloster Andechs |
Biervana (München) |
Tap House Munich |
Berlin |
Stone |
Das |
Brlo |
Hopfen |
Muted Horn |
Brandenburg |
Braumanufaktur Forsthaus Templin (Potsdam) |
* |
* |
* |
* |
Hamburg |
Alles Elbe |
* |
* |
Beyond Beer |
Galopper |
Hessen |
* |
* |
* |
Maruhn (Darmstadt) |
Naiv (Frankfurt) |
Nordrhein-Westfalen |
Braustelle |
* |
* |
P&M |
Craftbeer |
Sachsen |
Gasthaus |
* |
* |
* |
* |
Definitionen
mellan de olika formerna av ölställen är något
flytande och ändras beroende på vem man pratar med. Vilka definitioner som
Ratebeer vill att användarna ska hålla sig till har jag inte hittat. Generellt kan man
säga att en bryggeripub är en pub med tillhörande bryggeri. De serverar ofta
både sina egna öl och öl från andra bryggerier samt mat och annan alkohol. Taproom
kan syfta på en lokal i anslutning till ett bryggeri där dess öl kan
provsmakas, men där det inte serveras mat. Men det kan också vara en pub som är
kopplad till ett mindre bryggeri, som i regel endast serverar sina egna
produkter (även om undantag finns) och som ibland (men inte alltid) brygger öl
på plats i mindre skala.