Trots
att tyskarna dricker allt mindre öl fortsätter nordtyska Flensburger Brauerei
att växa. Det beror bland annat på en envis svensk och en tilltagande
retrotrend.

Trots att den tyska ölmarknaden har minskat under flera år, växer Flensburger Brauerei stadigt. 2016 sålde bryggeriet 575 000 hektoliter
öl i Tyskland. Siffrorna för det här årets första tio månader visar på en fortsatt
tillväxt på cirka 7,5 procent jämfört med samma period förra året. I dag
sysselsätter bryggeriet ungefär 200 människor i nordtyska Flensburg,
rapporterar Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Flensburgers klassiska bygelkorkar bidrar till bryggeriets framgång (foto: ndr.de).


En
förklaring till bryggeriets
framgångar
är att man envist hållit kvar vid de gamla bygelkorkarna på sina flaskor. En
gång i tiden var dessa porslinskorkar standard. Men när de billigare metallkapsylerna
gjorde sitt intåg i början av 1970-talet, var det många bryggerier som övergav
de dyrare korkarna. Flensburgers dåvarande ägare, den svenske tidigare
köpmannen och konsuln Emil Petersen, vägrade dock dras med i trenden, bland
annat för att slippa investera i en ny buteljeringsanläggning. Så bygelkorkarna
blev kvar och är nu, tillsammans med det karaktäristiska ”ploppet”, bryggeriet
signum.

Emil Petersens (1900-1974) intåg 1932 räddade bryggeriet från konkurs (foto: Flensburger).


Trots
att många experter
skakade på
huvudet för drygt fyrtio år sedan, är Flensburger i dag trendsättare. I spåren av den retrotrend som sveper över Tyskland har allt fler
bryggerier börjat ta efter konkurrenterna i norr; i dagsläget finns det cirka
150 bryggerier som använder bygelkorkar på sina flaskor. Det som blivit en klar
marknadsföringsfördel har dock sitt pris. En vanlig kapsyl kostar ungefär 12 eurocent
att köpa in, medan bygelkorkarna går på 38 cent. Att fylla och rengöra
flaskorna är också svårare. Om det till exempel finns cigarettfimpar i returflaskorna
måste korkens gummipackning bytas ut, annars kan ölets smak påverkas.

VD Hans-Peter Heyen och bryggerichef Andreas Tembrockhaus gläds åt ökad försäljning (foto: shz.de).


Det
sker dock förändringar
även på
Flensburger. Under de senaste tjugo åren har bryggeriet investerat närmare
tjugo miljoner euro i ny teknik. Största delen av pengarna har gått till en ny
buteljeringsanläggning, som är igång dygnet runt sex dagar i veckan. Under en
dag kan runt en miljon flaskor fyllas med öl.

Flensburger
Brauerei grundades
1888 som
Flensburger Export-Brauerei. Trots att många bryggerier har köpts upp av
öljättar som AB Inbev och Heineken, har Flensburger behållit sitt oberoende. Bryggeriet ägs
i dag av familjen Dethleffsen-Petersen, som genom Emil Petersen tog över företaget
1937.