Under coronapandemin har tyska konsumenter börjat visa större intresse för prisvärdhet när de köper varor och tjänster. Undersökningsföretaget Yougov har tagit reda på vilka märken som tyskarna upplever som mest prisvärda. Bland ölmärkena finns det en ganska klar vinnare.

Coronapandemin har fått många tyska konsumenter att värdera prisvärdhet högre än tidigare. I en undersökning 2020 svarade 58 procent att prisvärdhet kommer att bli en viktigare faktor för konsumenterna efter coronakrisen. När frågan ställdes året efter hade andelen ökat till 68 procent. Prisvärdhet lyfts till och med fram som viktigare än kvalitet och pris, som hamnar på andra respektive tredje plats. Kvalitetsaspekten ökar visserligen från 45 till 56 procent, medan prisets betydelse har sjunkit.

Krombacher upplevs som det mest prisvärda ölmärket av tyska konsumenter (foto: Krombacher).

I den nyligen presenterade undersökningen från Yougov är det dessa ölmärken som upplevs som de mest prisvärda av de tyska konsumenterna:

  1. Krombacher (20,3 poäng)
  2. Oettinger (17,9 poäng)
  3. Rothaus Tannenzäpfle (17,3 poäng)
  4. Freiberger (16,6 poäng)
  5. Warsteiner (14,8 poäng)

Resultatet baseras på drygt en miljon online-intervjuer gjorda av Yougov under 2021. De svarande fick värdera cirka 1 500 varumärken, men endast de som kändes igen av minst tjugo procent inkluderades i slutresultatet. För att ta reda på den upplevda prisvärdheten fick deltagarna svara på två frågor: ”Vilket märke representerar bra värde för pengarna?” samt ”Vilket märke representerar dåligt värde för pengarna?” Med prisvärdhet avses här om kvaliteten upplevs stå i paritet till priset. Poängen motsvarar skillnaden mellan alla positiva och alla negativa betyg i undersökningen. Varumärkena kunde få poäng mellan -100 (om allt upplevs negativt) och +100 (om allt upplevs positivt).

På topp fem av alla varumärken som undersöktes hamnar för övrigt lågpriskedjan Aldi (60,3 poäng), apotekskedjan DM (57,9), Sverigebekanta lågpriskedjorna Lidl (56,5) och Deichmann (51,3) samt hårvårdsprodukterna Balea (50,7).

Källa: Handelsblatt