Rököl
från Bamberg får särskilt erkännande

Organisationen Slow Food Deutschland
har tagit upp rököl från Bamberg i sin Ark av smaker (Arche des Geschmacks). Projektet omfattar cirka 4 000
regionala och värdefulla livsmedel, kreatursraser och växter som bör skyddas
från glömska och försvinnande för att de inte längre har någon plats i rådande
ekonomiska system eller uppfattas som omoderna. Bryggning av rököl är ett
hantverk som egentligen inte anses vara ekonomiskt lönsamt och vars existens
därför kan vara hotad. Det finns i dag endast två bryggerier som gör äkta bambergskt
rököl: Schlenkerla
(Brauerei Heller) och Brauerei Spezial.

Rököl från Bamberg får särställning (foto: Franken Tourismus).


Tysklands
bästa ölsommelier utsedd

I helgen avgjordes de tyska mästerskapen för
ölsommelierer. Bland totalt 56 tävlande stod till slut Frank Lucas som segrare.
Han är till vardags kvalitetssäkrare på Störtebeker Braumanufaktur.
De tävlande fick ge prov på sina sensoriska färdigheter, sin kunskap om olika
ölstilar samt sin presentationsförmåga. Tävlingen arrangerades av Doemens Akademie
i Gräfeling och var uppdelad i två kvalomgångar och en rafflande final. Frank
Lucas kvalificerade sig till finalen med nästan full poäng. Väl där övertygade
han med sin distinkta presentationsteknik. Tillsammans med tvåan Christoph
Puttnies, trean Klaus Artmann och ytterligare sjutton av de bästa
ölsommeliererna, kommer Lucas att representera Tyskland vid VM för
ölsommelierer i München i september.

Frank Lucas är Tysklands bästa ölsommelier (foto: Doemens Akademie).


Störtebeker
växer

Apropå Störtebeker. 2016 innebar en riktig framgång
för Stralsundsbryggeriet, som hade sitt bästa år i bryggeriets historia.
Försäljningssiffrorna visar att bryggeriet sålde 180 000 hektoliter öl,
vilket är 40 000 hektoliter mer än 2015. Bedriften blir inte mindre av att
den totala ölkonsumtionen per person i Tyskland sjunker. För att möta den ökade
efterfrågan har bryggeriet under det senaste året investerat i ett nytt mälteri
samt utökat jäsnings- och lagringsutrymmena. Störtebeker behöver också öka
personalstyrkan och räknar med att anställa ett drygt tjugotal nya medarbetare.

Tillverkningsledare Christoph Puttnies och marknadsförare Christine Lorenz njuter av Störtebekers framgångar (foto: about-drinks.com).

Ayinger
gör Tysklands bästa öl
Nyligen presenterade ölsajten Ratebeer sina rankinglistor för
2016. Enligt sajtens användare var Tysklands bästa öl förra året dubbelbocken Celebrator från Privatbrauerei Ayinger.
Som tur är för oss svenskar så finns ölet i Systembolagets
fasta sortiment. Bästa tyska bryggeri blev Gänstaller Bräu
i Hallerndorf, medan bästa nya bryggeri är Stone Brewing Berlin.
Nya bryggerier är de som fått sina första användarbetyg under eller efter
tredje kvartalet 2015.

Tysklands bästa öl 2016 kommer från Aying (foto: Privatbrauerei Ayinger).


Alpirsbacher
moderniserar sig

Alpirsbacher
Klosterbräu
har installerat ett modernare kylsystem. Numera
används endast det naturliga kylmedlet ammoniak, som inte skadar ozonskiktet
och därför är mer miljövänligt. På så sätt kan bryggeriet kyla sexton
lagertankar, tio jäskar och två jästtankar ner till noll grader året runt. Även
om det är 35 grader varmt på sommaren så är nedkylningen pålitlig. Den nya
anläggningen är dessutom mer energieffektiv. Även tillverkningen av alkoholfria
öl behöver optimal nedkylning. För att få ner alkoholhalten hettas ölet upp
till max 40 grader i ett vakuum, så att alkoholen avdunstar. Ju lägre
temperatur man kan hålla under denna process, desto godare smakar ölet. Alpirsbacher har flera gånger prisats
för sina alkoholfria öl.

Alpirsbachers nya kylanläggning är mer miljövänlig (foto: Die Freien Brauer).