I Bayern ses öl inte
i första hand som en alkoholhaltig dryck, utan som ett baslivsmedel. Därför
behandlas drycken alltid med största respekt av alla som arbetar inom
livsmedelsindustrin. I byn Maxlrain finns ett bryggeri som i snart 400 år
hängivet arbetat för att leva upp till de högt ställda kvalitetskraven. En
mängd utmärkelser visar att man lyckats.
Maxlrain ligger cirka fem mil sydöst om München. Det är en
liten by med ett slott, ett bryggeri, tre restauranger och 116 invånare, varav
25 arbetar på Schlossbrauerei Maxlrain. I
dag gör bryggeriet femton olika sorters öl i olika stilar, alla bryggda efter hantverksmässiga
metoder och med de bästa ingredienserna. Bryggeriet omnämns första gången 1636.
Då var man ett så kallat ”brunölsbryggeri”, som de flesta bryggerier på den
tiden. Mycket har givetvis förändrats sedan dess, men vissa saker består.
Maxlrain är till exempel fortfarande ett lokalt, fristående och privatägt
bryggeri. Bryggeriets fokus på kvalitet och regional förankring har gett många
utmärkelser genom åren. 2012 och 2016 utsågs man till och med till Tysklands
bästa bryggeri av det tyska hushållningssällskapet, DLG (Deutsche
Landwirtschafts-Gesellschaft).
Tre snabba frågor till
bryggeridirektör Roland Bräger:
Har ni någon speciell filosofi?
Alla öl bryggs i enlighet med den
bayerska renhetslagen (Reinheitsgebot).
Vår filosofi grundar sig i den kvalitet som bayerska öl är kända för och som vi
arbetar hårt för att upprätthålla. Som ett bevis för detta pryds våra
flasketiketter med kvalitetssymbolen ”Bayerskt öl” (”Bayerisches Bier”). Att vi har blivit utsedda till Tysklands
bästa bryggeri två gånger visar att alla anställda arbetar efter vår
kvalitetsbaserade filosofi.
Vad är speciellt med era öl?
Allt börjar med råvarorna. Det finns
endast ett fåtal lokala jordbrukare som odlar gamla sorters korn. Vi föredrar
sorter som Steffi och Barke, som vi är övertygade om ger ölet en bättre
kvalitet och smak. Humlen kommer från Hallertau, trots att humle från Kina, Nya
Zeeland eller USA är billigare. Den största delen av våra öl säljs i
närområdet, så därför vill vi också köpa råvarorna från vår region. Det är inte
bara bra för ekonomin, utan även för miljön eftersom det blir kortare
transporter.
Vilket öl är er bästsäljare eller specialitet?
Schloss
Gold Export rankas som det
mest populära av alla våra öl. Det känns igen på sin milda, men ändå fylliga
friskhet och smak. Ölet är gjort av noggrant utvalda ingredienser och
kristallklart vatten, som tas från vår egen källa i Mangfalldalen.
Maxlrain har i dag femton öl i sitt sortiment (foto: schmankerlladen.at).
Öl i urval
Schloss
Gold Export
Stil: Dortmunder/Helles
Alkoholhalt: 5,3 %
Stamvörtstyrka: 12,3 %
Leo
Weisse
Stil: Hefeweizen
Alkoholhalt: 5,0 %
Stamvörtstyrka: 12,5 %
Bairisches
Pils
Stil: Pilsner
Alkoholhalt: 4,9 %
Stamvörtstyrka: 11,6 %
Aiblinger
Schwarzbier
Stil: Dunkel (mörk lager)
Alkoholhalt: 5,0 %
Stamvörtstyrka: 12,3 %
Schloss
Trunk
Stil: Zwickl/Kellerbier
Alkoholhalt: 5,3 %
Stamvörtstyrka: 12,3 %
Schloss
Weisse
Stil: Dunkelweizen (mörkt veteöl)
Alkoholhalt: 5,0 %
Stamvörtstyrka: 12,6 %
Jubilator
Stil: Dubbelbock
Alkoholhalt: 7,5 %
Stamvörtstyrka: 18,5 %
Kirtabier
Stil: Märzen
Alkoholhalt: 5,5 %
Stamvörtstyrka: 13,3 %