Fredagen den 19 juli är det åter dags för Systembolaget att släppa öl i det tillfälliga sortimentet. Den här gången finns Tyskland representerat i form av en ljus lager, som blivit mångas favorit.

Bamberg är hem för inte mindre än nio bryggerier fördelade på cirka 70 000 invånare. Ett av dessa är Schlenkerla, som för många är mest känt för sina rököl. Det som nu släpps på Systembolaget är dock inte ett rököl i ordets rätta bemärkelse. Det handlar om deras Helles Lagerbier, ett öl som många håller som det bästa Bamberg kan uppbåda. Ölet kokas i samma kopparkärl och jäses med samma jäst som de historiska rökölen, vilket ger det en lätt rökighet trots att ingen rökmalt används i bryggningen. I doften anar vi bayersk aromhumle från området runt Nürnberg, tillsammans med malt och lite gräsighet. Smaken är i sin tur aningen söt med inslag av malt och aska.

Schlenkerlas Helles Lagerbier återkommer till Systembolaget den 19 juli (foto: Niclas Samuelsson).

Schlenkerlas rötter hänger ihop med Bambergs dominikanerkloster och går att spåra tillbaka till 1300-talet. Den första ägaren till själva brygghuset registreras dock 1405, och det var först 1678 som bryggeriet som sådant grundades. En av de viktigare ägarna är Johann Wolfgang Heller, som tog över bryggeriet i mitten av 1700-talet. Det är också han som gett bryggeriet dess egentliga, registrerade namn – Brauerei Heller. 1960 togs bryggeriet över av familjen Trum, som äger det än i dag.

Fakta Helles Schlenkerla Lagerbier
Alkoholhalt: 4,3 %
Stamvörtstyrka: 11,5 %
Beska: 30 IBU
Producent: Schlenkerla (Brauerei Heller)
Leverantör: Galatea AB
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 29,40 kr (58,80 kr/l)