Lördagen den 21 september brakar det loss – då startar den 189:e Oktoberfest i München. Till och med den 6 oktober fylls Theresienwiese med öltält, musik, genuin mat, tivoli och besökare från hela världen. Världens största folkfest innehåller även flera traditionsenliga punkter. Här är de främsta höjdpunkterna under årets Oktoberfest.

21 september
Oktoberfest inleds traditionsenligt med att tältvärdar, servitörer, underhållare och bryggerier gemensamt paraderar till Theresienwiese i vackert utsmyckade hästdragna vagnar. Först i tåget rider Münchens kända symbol Münchner Kindl, som följs av cirka 1 000 paraddeltagare. Münchens borgmästare Dieter Reiter åker i Schottenhamels festivalvagn och skjutsas direkt till den kända invigningsritualen, där han prick klockan 12.00 slår tappen ur det första ölfatet och med de klassiska orden ”O’zapft is” förklarar årets Oktoberfest för öppnad.

Under överinseende av Münchener Kindl slår borgmästare Dieter Reiter tappen i den första öltunnan (foto: Michael Nagy/Presseamt München).

22 september
Under den första söndagen marscherar drygt 9 000 deltagare genom Münchens gator i den stora paraden för alla som gillar traditionella folkdräkter (Trachten) och skytte. Denna tradition inleddes redan 1835 och innebär att folkdräkts- och skytteföreningar från Bayern, Tyskland och resten av världen tillsammans med orkestrar, hantverkargrupper och stora festvagnar går från Maximilianstrasse till Theresienwiese – en promenad på cirka sju kilometer, som brukar locka hundratusentals åskådare till Münchens gator.

Cirka 9 000 deltagare brukar paradera med folkdräkts- och skytteföreningarna (foto: München Tourismus/Frank Bauer).

25 september
Den första onsdagen under Oktoberfest anordnas en ekumenisk gudstjänst för alla underhållare och krögare i festtältet Marstall. Förutom en klassisk mässa finns det även möjlighet att låta döpa sig och ta nattvarden. I år kan även festivalbesökare åter delta i gudstjänsten.

29 september
Denna dag anordnas en stor utomhuskonsert med alla orkestrar från de olika festtälten. Vid foten av den arton meter höga statyn Bavaria bjuds det på traditionell blåsmusik, kända marscher och mer moderna tongångar. Borgmästare Reiter, tältvärdar och andra prominenta gäster bjuds in att dirigera orkestrarna.

Vid foten av statyn Bavaria spelar alla Oktoberfestorkestrar tillsammans (München Tourismus/Werner Böhm).

6 oktober
Som traditionen bjuder avslutas Oktoberfest med buller och bång. Redan vid lunch avfyras cirka sextio knallskott (Böller), som både smäller och ryker, vid statyn Bavaria. Detta markerar dock inte slutet på festivalen; firandet fortsätter på Theresienwiese till den stora finalen sent på kvällen.

Familjedagar
Tisdagarna under Oktoberfest viks som vanligt åt familjedagar på Theresienwiese. Karuseller och marknadsstånd sänker då sina priser för alla barn fram till klockan 19.00. Det finns också prisvärda erbjudanden för de yngre besökarna i festtälten.

Källa: muenchen.de