Ölbryggning
är åter på väg att bli en regional och småskalig affär, liksom det var förr i
tiden när folk bryggde sitt eget öl hemma på gården. Utanför Hamburg blir det i
sommar såväl ölhistoria som ölmässa med nordtyska småbryggerier.

Den 23 juni arrangeras Bier aus der Norden
friluftsmuseet Kiekeberg
utanför Hamburg. Ungefär två dussin bryggerier från norra Tyskland erbjuder ett
drygt hundratal olika ölsorter under dagen. Här finns möjlighet för alla som
vill lära sig mer om nordtysk bryggarkonst att diskutera, prova och få veta mer
om hantverket av bryggarna på plats. Det finns också möjlighet att köpa med sig
hem eventuella nya favoriter. Utställarna utgörs av små hantverksbryggerier som
gör lokala specialiteter, som inte går att hitta i de vanliga butikerna. Två gånger
håller chefen för det tyska humlemuseet i
Wolnzach
, Christoph Pinzl, en föreläsning om skillnaden mellan bayersk och
nordtysk öl med efterföljande ölprovning.

Den 23 juni går det att prova ett hundratal nordtyska öl på friluftsmuseet Kiekeberg (foto: Stiftung Freilichtmuseum am Kiekeberg).

Men dagen bjuder också på mycket ölhistoria. Redan vid entrén möts besökarna
av doften av traditionell ölsoppa, som liksom i början av 1900-talet tillagas
över öppen eld. Självklart går det även bra att smaka. Teatergruppen Gelebte Geschichte
1804 (Levande historia 1804) visar, iförda tidsenliga kläder och med gammal utrustning,
hur det gick till att brygga öl för 200 år sedan. På den tiden var öl ofta renare
och mer hållbart än vatten från brunnar och floder och dracks därför av alla i
familjen. Ölbryggning var, liksom många andra matrelaterade sysslor på gården,
kvinnornas uppgift. Eftersom barnen ofta hjälpte till fördes recept och bryggarmetoder
vidare från generation till generation.