I går tittade vi på Ratebeers
lista över 2018 års bästa tyska öl och bryggerier. Nu ska vi se vilka ställen där
det är bäst att dricka och köpa öl. Även denna gång är listan uppdelad efter
förbundsland.
Mon Petit Café i Stuttgart har ett ölutbud som tilltalar Ratebeers användare (foto: kulinarisches-cannstatt.de).
Förbundsland |
Bryggeripub |
Restaurang |
Taproom |
Ölbutik |
Bar |
Baden-Württemberg |
* |
* |
* |
Heinrichs (Kornwestheim) |
Mon Petit |
Bayern |
Brauerei Witzgall (Hallerndorf) |
Bierkeller (Hallerndorf) |
Camba Bavaria (Seeon) |
Landbierparadies (Nürnberg) |
Camba Tap House Munich |
Berlin |
Stone |
Das |
Brlo |
Berlin Bier |
Muted Horn |
Brandenburg |
Braumanufaktur Forsthaus Templin (Potsdam) |
* |
* |
* |
* |
Hamburg |
Alles Elbe |
* |
* |
Beyond Beer |
Pappenheimer |
Hessen |
* |
* |
* |
Maruhn (Darmstadt) |
Naiv (Frankfurt) |
Niedersachsen |
* |
* |
* |
Craft Beer (Hannover) |
* |
Nordrhein-Westfalen |
Braustelle (Köln) |
* |
* |
P&M Getränke (Bonn) |
Craftbeer Corner Coeln |
Sachsen |
Gasthaus und Gosebrauerei Bayerischer Bahnhof (Leipzig) |
* |
* |
Craft Beer Store Dresden |
* |
Definitionen
mellan de olika formerna av ölställen är något
flytande och ändras beroende på vem man pratar med. Vilka definitioner som
Ratebeers användare ska hålla sig till har jag inte hittat. Generellt kan man
säga att en bryggeripub är en pub med tillhörande bryggeri. De serverar ofta
både sina egna öl och öl från andra bryggerier samt mat och annan alkohol. Taproom
kan syfta på en lokal i anslutning till ett bryggeri där dess öl kan
provsmakas, men där det inte serveras mat. Men det kan också vara en som är
kopplad till ett mindre bryggeri, som i regel endast serverar sina egna
produkter (även om undantag finns) och som ibland (men inte alltid) brygger öl
på plats i mindre skala.