Schneider presenterar ny Tap X
Schneider-Weisse kommer med jämna mellanrum ut med öl i begränsade upplagor under namnet Tap X. I morgon (27/2) är det dags igen. Då presenteras nämligen årets specialbrygd under den pågående ölfestivalen Braukunst Live i München. Årets Tap X heter Marie’s Rendezvous och är uppkallad efter Anna-Maria Schneider, hustru till bryggeriets grundare Georg I. Schneider. Bryggeriet har ännu inte avslöjat alla detaljer. Men de säger så mycket som att ölet har en alkoholhalt på 10 procent och innehåller en speciellt framtagen humlesort. Alla detaljer kommer att avslöjas under morgondagen.

Schneider Weisses nya Tap X – Marie’s Rendezvous (foto: Schneider Weisse).

Reinheitsgebot på Technoseum
Få har väl missat att det i år är 500 år sedan den tyska renhetslagen, Reinheitsgebot, nedtecknades. Under året uppmärksammas detta på många håll i Tyskland. På Technoseum i Mannheim visas en utställning om öl, bryggning och 500 år med Reinheitsgebot. Besökarna får inte bara en inblick i hur öl tillverkas, utan även hur det har använts i reklam och vilken roll det har spelat i att skapa bilden av dagens tyska förbundsrepublik. Ett annat tema som tas upp är berusning och missbruk. Utställningen är öppen till och med den 24 juli.

Glyfosat i tyskt öl
I veckan exploderade en mindre bomb i Tyskland. Miljöinstitutet (Umweltinstitut) i München avslöjade då att man hittat spår av bekämpningsmedlet glyfosat i fjorton av de mest populära tyska ölen. I ett av ölen (Hasseröder Pils) var glyfosatnivån hela trettio mikrogram per liter, vilket är betydligt mer än vad som är tillåtet i tyskt dricksvatten.

Bryggerijätten Anheuser-Busch Inbev, som bland annat äger Beck’s i Bremen, menar att resultaten inte är trovärdiga. De citerar ett uttalande från Bundesinstitut für Risikobewertung (BfR), som säger att en vuxen person måste dricka tusen liter öl om dagen för att få i sig skadliga mängder glyfosat. Tysklands jordbruksminister Christian Schmidt tonar också ner riskerna för konsumenterna och hänvisar även han till BfR:s studier.

Den tyska lantbrukarorganisationen Deutscher Bauernverband (DBV) avsäger sig allt ansvar, eftersom det är förbjudet att bespruta korn med glyfosat i Tyskland. Organisationen medger dock att fälten kan ha besprutats innan sådd. De tyska bryggerierna kan också ha använt korn från andra länder, där besprutning är tillåtet.

Efter avslöjandet har flera mindre och medelstora bryggerier känt sig tvungna att offentligt gå ut och förklara hur de tillverkar sina öl.

Glyfosat är det vanligaste bekämpningsmedlet i världen. Det säljs bland annat under varunamnet Roundup och anses vara mindre giftigt än många andra medel. Det finns inga vetenskapliga studier som visar att glyfosat orsakar allvarliga sjukdomar hos människor.

De öl i vilka Umweltinstitut München har hittat spår av glyfosat.