1831 flyttade bryggmästaren Justus Hildebrand tillbaka till sin hemstad Hahn i Hessen. Där startade han en bryggeripub och började göra sitt eget öl. Det blev starten på det bryggeri som i dag rankas bland Tysklands största.

 

1846 flyttades bryggeriet till Pfungstadt mellan Heidelberg och Frankfurt am Main. Orsaken var att Hahns höga grundvatten hindrade byggandet av tillräckligt djupa lagringskällare. Att bryggeriet tidigt låg i teknikens framkant visade sig 1872, när Justus köpte den andra industriella ismaskinen som någonsin tillverkats. Det dröjde inte länge innan bryggeriet var känt över hela Tyskland, och under de följande åren ökade tillverkningsvolymerna stadigt. I dag räknas Pfungstädter Brauerei till ett av Tysklands åttio största bryggerier sett till volym, med en årlig tillverkning på 300 000 hektoliter. När det gäller export tillhör man de 25 största bryggerierna.

Även om mycket har förändrats genom åren, är det en sak som fortfarande är detsamma: receptet till bryggeriets ursprungliga pilsner (Pfungstädter Edel-Pils), som har förts vidare från generation till generation.

Fyra snabba frågor till Sebastian Ellies, exportchef:

Har ni någon speciell filosofi?
Vår verksamhet vilar på sju strategiska pelare: tradition, kvalitet, samarbete, innovation, kommunikation, effektivitet och export. Att hela tiden utvecklas och att nå högsta möjliga kundnöjdhet är målet för alla som arbetar i bryggeriet.

Vad är speciellt med era öl?
Vår främsta prioritet är kvalitet, särskilt när det gäller ingredienserna. Alla råvaror kommer från Hessen, med undantag av humlen som är från Hallertau. Vårt vatten kommer från en UNESCO-skyddad vattenreservoar och malten kommer från lokala bönder. När vissa bryggerier i dag har problem med glyfosat, eftersom de köper malt från andra länder, är vi trygga med att våra råvaror kommer från lokala leverantörer med samma kvalitetskrav som vi själva. För att garantera detta är vi certifierade enligt GQH (Geprüfte Qualität Hessen).

Vilket öl är er specialitet eller bästsäljare?
Bästsäljare är vår Edel-Pils. Pfungstädter Brauerei har en lång pilsnertradition, men vi erbjuder även många andra specialöl. Ett av de mest populära säsongsölen är vår Winterbock.

Vad har ni för planer för framtiden?
Om några veckor kommer vi att släppa ett jubileumsöl för att fira 500-årsjubileet av den tyska renhetslagen (Reinheitsgebot). Alla våra öl bryggs så klart enligt denna lag.

Foto: Pfungstädter Brauerei.

Ölen
Sedan 1 mars finns det tre öl från Pfungstädter Brauerei i Systembolagets beställningssortiment (importör är Home of drinks AB):

Hell
Stamvörtstyrka: 11,5 %
Alkoholhalt: 4,9 %
Humle: Hallertau

Schwarzbier
Stamvörtstyrka: 12,3 %
Alkoholhalt: 5,3 %
Humle: Hallertau

Weizen Hefe Dunkel
Stamvörtstyrka: 12,3 %
Alkoholhalt: 5,3 %
Humle: Hallertau

Andra framträdande öl är:

Edel-Pils
Stamvörtstyrka: 11,4 %
Alkoholhalt: 4,9 %
Humle: Hallertau

Export
Stamvörtstyrka: 12,3 %
Alkoholhalt: 5,3 %
Humle: Hallertau

Weizen Hefe Hell
Stamvörtstyrka: 12,3 %
Alkoholhalt: 5,3 %
Humle: Hallertau

Weizen Kristall
Stamvörtstyrka: 12,3 %
Alkoholhalt: 5,3 %
Humle: Hallertau

Bryggeriet tillverkar även ett antal säsongsöl samt två alkoholfria öl. I sortimentet finns också fyra Radler, det vill säga öl blandat med citronläsk.