Det blir allt fler bryggerier i Tyskland. I dag finns det 1 388 stycken enligt aktuella siffror från Tysklands statistiska centralbyrå, Statistischen Bundesamt. Det är en ökning med 107 bryggerier sedan år 2005.

Medan fler och fler bagerier och slakterier får stänga i Tyskland, har antalet bryggerier och bryggpubar vuxit stadigt sedan 2003. Ungefär hälften av alla bryggerier är mikrobryggerier, med en årlig tillverkning på 1 000 hektoliter.

Bryggerierna blir allt fler i Tyskland (foto: Deutscher Brauer-Bund e.V.).

I Berlin och Brandenburg startades åtta nya bryggerier förra året, vilket gör dem till delstaterna med den största ökningen. Den främsta förklaringen till det är den ökande trenden med hantverksöl runt den tyska huvudstaden. Den har bidragit till att antalet bryggerier i Berlin och Brandenburg har fördubblats sedan millennieskiftet, från 31 stycken år 2000 till dagens 62. I Bayern ökade antalet bryggerier med sju stycken förra året. Rheinland-Pfalz/Saarland och Niedersachsen/Bremen fick vardera fem nya.
– Vi upplever en renässans när det gäller öl och bryggerier. Bryggerilandskapet i Tyskland blir mer varierat. Varje vecka kommer nya, högkvalitativa öl ut på den tyska marknaden. Aldrig tidigare har konsumenterna haft så mycket att välja mellan som nu, sa Holger Eichele, vd för den tyska ölbryggarorganisationen, Deutschen Brauer-Bund, vid en pressträff i Berlin på tisdagen.

Bredden på tysk öl är imponerande. I dag finns det över 5 500 olika ölmärken i landet. Av all öl som säljs i Tyskland toppar pilsner med över femtio procent av marknaden, följt av export- och veteöl. Ljus lager (Helles) och alkoholfri öl stod dock för den största ökningen när det gäller butiksförsäljning under 2015.

Den senaste statistiken visar att Bayern är den delstat som har flest bryggerier med 626 stycken. En bra bit efter kommer på andra plats Baden-Württemberg med 190 bryggerier. Trean Nordrhein-Westfalen har 125 stycken. Under 2015 sålde de tyska bryggerierna totalt 95 miljoner hektoliter öl (inklusive alkoholfria sorter), vilket var i nivå med året innan. Tyskland har därmed befäst sin position som Europas främsta bryggarnation. I ett globalt perspektiv är Tyskland världens fjärde största ölproducent efter Kina, USA och Brasilien.