Historien börjar
1707, när furstebiskopen av Eichstätt inrättar ett bryggeri i sitt slott i byn
Titting. Bryggeriet hamnade i privat ägo 1821 och drivs sedan flera
generationer av familjen Gutmann.


Brauerei Gutmann finns mitt i hjärtat av Bayern i byn Titting, som ligger i
vackra Altmühltal
mellan Nürnberg och München. Bryggeriet har varit i familjen Gutmanns ägo sedan
1855, då det togs över av Michael Gutmann. Han är farfars farfar till den
nuvarande ägaren med samma namn. Kunskapen om hur man brygger bra öl har därmed
förts vidare från generation till generation. Utrustningen anpassas dock
ständigt efter tidens krav, för att man ska kunna leverera bästa möjliga
produkter till kunderna. Att ta väl hand om de anställda har alltid varit
viktigt, liksom att värna om miljön. Sex gånger har bryggeriet blivit
certifierade enligt EMAS
(Eco-Management and Audit Scheme) för
sitt aktiva miljöarbete.

I
dag är bryggeriet ett renodlat veteölsbryggeri, med flera specialiteter
i sitt utbud. Familjen Gutmann driver dessutom tre restauranger i Eichstätt,
Titting och Nürnberg.

Tre frågor till Michael Hertrich, marknadsassistent på
bryggeriet:

Har ni någon speciell filosofi?
Vi har helt koncentrerat oss på att brygga
veteöl. För att säkra framtiden arbetar vi mycket med att se till att såväl
kunder som anställda är nöjda. Vi är också måna om att ta hand om vår miljö.

Vad är speciellt med
era öl?

När det gäller råvarorna så kommer vattnet
från vår egen, sjuttio meter djupa brunn. Vetet och kornet kommer från vårt
eget lantbruk och från odlare runt om i Altmühltal. Vi har också ett eget mälteri i anslutning till
bryggeriet. Humlen kommer från Hallertau, inklusive odlingsområdena Kinding och
Spalt. Bryggeriets egen jäststam ger ölet en säregen och unik smak.

Bryggningen
görs enligt traditionella metoder. Jäsningen sker till exempel fortfarande i
öppna jäskar i våra gamla källare. Ölen får därefter efterjäsa i tre veckor på
flaska. Ölen är vare sig filtrerade eller pastöriserade, vilket gör dem mer
aromatiska. Men det innebär också att hållbarheten bara är fyra månader.

Vilket öl är er
specialitet eller bästsäljare?

Bästsäljare är vår Hefeweizen Hell. En specialitet är vårt starkare säsongsöl Gutmann Weizenbock.

Hefeweizen Hell är den som säljer bäst (foto: Brauerei Gutmann).

Ölen

Gutmann
Hefeweizen Hell

Alkoholhalt: 5,2 %
Stamvörtstyrka:
12 %

Gutmann
Hefeweizen Dunkel

Alkoholhalt: 5,2 %
Stamvörtstyrka:
12 %

Gutmann Hefeweizen Leicht

Alkoholhalt: 3,1 %
Stamvörtstyrka:
7 %

Gutmann
Hefeweizen Dunkel

Alkoholhalt: 5,2 %
Stamvörtstyrka:
12 %

Gutmann
Weizenbock

Alkoholhalt: 7,2 %
Stamvörtstyrka:
17 %

Gutmann
Alkoholfreies Hefeweizen

Alkoholhalt: under 0,5 %
Stamvörtstyrka:
7 %