Berlin var en gång en stad där det kryllade av små bryggerier. Konkurrensen från utländska ölmärken bidrog dock till att många försvann. Men nu börjar småbryggerierna komma tillbaka. Ett av dem är Berliner Berg.

Berliner Berg Brauerei är ett hantverksbryggeri som drivs av fyra ölälskande entusiaster, baserade i stadsdelen Neukölln i den tyska huvudstaden. Bryggeriet startades 2015 med målet att upprätthålla Tysklands bryggartradition och återupprätta hantverksbryggandet i en stad som en gång var hemvist för dussintals småbryggerier. Detta gör man genom att brygga traditionella tyska ölstilar och kombinera dessa med moderna och kreativa stilar från andra delar av världen. Dessutom har man gett sig i kast med Berlinspecialiteten berliner weisse, som kräver en särskild buteljeringsutrustning. För att kunna köpa in detta, startade Berliner Berg en crowdfunding-kampanj med målet att samla in 50 000 euro. Resultatet blev 65 000 euro, vilket även räckte till en buteljeringsmaskin för 75-centilitersflaskor, en för growlers och ytterligare ett par saker. Förhoppningen är att den första berliner weissen snart ska vara på flaska.

Fyra snabba frågor till bryggmästaren Richard Hodges:

Har ni någon speciell filosofi?
Vi är redo att ge berliner weisse tillbaka dess forna glans och åter göra det till en hörnsten i Berlins ölvärld. Berliner weisse var i många år Berlins speciella öl. Det är ett veteöl med låg alkoholhalt, som är lätt syrligt och väldigt uppfriskande. Tyvärr har ölstilen nästan helt försvunnit av olika anledningar. En av dessa är att det bara finns ett fåtal bryggerier som fortfarande brygger detta öl. De har i sin tur gjort ett uselt jobb med att brygga denna underbara ölstil och har nästan helt förstört dess rykte.

Vad är speciellt med era öl?
Förutom berliner weisse, gör vi även en modern tolkning av en tysk lager. Vi har tagit traditionella bryggmetoder och ingredienser och kombinerat dem med kreativa bryggmetoder och nya tyska humlesorter för att tillverka en mycket njutbar lager. Den har så mycket mer att ge än den allt tristare tyska standardpilsnern. Samtidigt vill vi hylla våra bryggmästares rötter i hantverksbryggning och brygger därför en klassisk amerikansk pale ale. Det är en resa tillbaka till tiden då pale ales var väldigt humliga, men välbalanserade och mycket lättdruckna. En riktig amerikansk pale ale och inte någon låtsas-ipa.

Vilket öl är er bästsäljare eller specialitet?
Vår Pale Ale är vår bästsäljare.

Vad har ni för planer för framtiden?
Vi har en irländsk stout på gång, liksom ett antal samarbetsöl tillsammans med några av våra bryggarvänner i Tyskland.

Pale Ale är Berliner Bergs bästsäljare (foto: Berliner Berg Brauerei).

Ölen

Berliner Berg Lager
Typ: Premiumlager
Bryggt på Hohenthanner Schlossbrauerei
Alkoholhalt: 5 %
Beska: 33 IBU

Berliner Berg Pale Ale
Typ: Amerikansk pale ale
Bryggt på Hohenthanner Schlossbrauerei
Alkoholhalt: 5,5 %
Beska: 40 IBU

Schwarzfahrer
Typ: Stout
Bryggt på Pfefferbräu
Alkoholhalt: 4,4 %

Stadtaffe Saison
Bryggt på Berliner Berg Brauerei
Alkoholhalt: 5,5 %

Hopfenalle
Typ: Amber ale
Alkoholhalt: 5,6 %
Beska: 38 IBU

Berliner Weisse
Kommer inom kort.
Bryggt på Berliner Berg Brauerei
Alkoholhalt: 3 %